Európán a sor, hogy cselekedjen a vérengzés után

2023. október 10. 22:12

Fel kell szólítania a feleket, hogy kezdjék újra a tárgyalásokat, amelyekbe be kell vonnia az arab országokat.

2023. október 10. 22:12
Bernard Guetta
Bernard Guetta
Magyar Narancs

„Ami a palesztinokat illeti, a Hamász csak még mélyebbre lökte őket a nyomorúságukban, és minden eddiginél messzebbre a béke kilátásától. Az izraeli demokratákat pedig arra kényszerítette, hogy közös frontba tömörüljenek Netanjahuval és szélsőjobboldali szövetségeseivel, azokkal, akik megosztották az izraeli társadalmat, és éppen ezzel ásták alá a biztonságát.

Nemcsak az a katasztrófa, hogy mennyi vért ontottak, és mennyit fognak még a jövőben, hanem a növekvő politikai káosz is, amivel szemben szükséges, sürgős és elkerülhetetlen, hogy a két népre rákényszerítsenek egy rendezést. Az Európai Unióra és az Egyesült Államokra nézve ez azt jelenti, hogy egyértelművé kell tenniük: ha a két fél nem fogadja el a tisztességes és tartós rendezéshez szükséges kompromisszumokat, akkor Izraeltől megvonják az amerikai támogatásokat és az Unióval kötött kereskedelmi megállapodásokat, a Palesztin Hatóság pedig nem számíthat többé az európai segélyalapokra.

Mivel az Egyesült Államok nem fogja megtenni, Európának kell először lépnie; fel kell szólítania a feleket, hogy kezdjék újra a tárgyalásokat, amelyekbe be kell vonnia az arab országokat.

Európának cselekednie kell, és be kell bizonyítania, hogy van világpolitikai létjogosultsága.”

Nyitókép: Ókovács Benedek/Mandiner

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
karakter-2
2023. október 11. 11:35
eddig még igaza is lenne a zsidónak, de az ördög a részletekben van
vensarkanygyik61
2023. október 11. 09:51
Álom, álom, édes álom......
Kormánypárti2
2023. október 11. 09:46
"Európának kell először lépnie; fel kell szólítania a feleket, hogy kezdjék újra a tárgyalásokat, amelyekbe be kell vonnia az arab országokat." Mert máskülönben lerohanjuk őket, vagy netán szankciókat alkalmazunk ellenük, amibe mi döglünk bele? A még a városaikban ünneplő palesztinokkal se tudnak mit kezdeni azok az európai országok, amelyek beengedték őket!
Dixtroy
2023. október 11. 08:38
"Fel kell szólítania a feleket, hogy kezdjék újra a tárgyalásokat, amelyekbe be kell vonnia az arab országokat." Aham. És a változatosság kedvéért mi lenne, ha Európa nem pofázna többé bele a dologba? A probléma gyökere a mesterségesen létrehozott állam és annak mesterséges határai, de mi lenne ha most ők megoldanák egymás között, vagy ha csak egymás kiirtásával lehetséges, hagynánk nekik, játsszák ki magukat? Ja várjál, azonnal kiderülne, hogy nem is az emberi életek itt a lényeg, hanem a zsíros üzlet, meg a befektetéseik, csak ennyi miatt érdekli őket a dolog egyáltalán és azért akarják, hogy a felek közötti feszültség fagyjon be, hogy nehogy káruk legyen..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!