• Főoldal

Háború Izraelben

Folyamatosan frissülő hírfolyamunkban követheti a háború fejleményeit.
2023. október 10. 11:54
Folyamatosan frissülő hírfolyamunkban követheti a háború fejleményeit.

Centikkel kerülte el a gyalogosokat egy lelőtt rakéta darabja Tel Avivban (VIDEÓ)

Az IDF tanácsa szerint a légvédelmi szirénák elhallgatása után még 10 percig kell a bunkerekben maradni.

A Tel-Avivban készült térfigyelő kamerák felvételei megmutatják, miért javasolja azt az IDF belügyi parancsnoksága, hogy a rakétasziréna elhallgatása után 10 percig az óvóhelyen kell maradni, még akkor is, ha „elfogó robbanás” hallatszik – írja a Times of Israel. A képeken két embert látni, amint a járdán sétálnak, és egy elfogott rakéta lezuhanó darabja centiméterekkel mellettük csapódik a földbe. 

A portál szerint a Vaskupola által elfogott rakétákból származó repeszeknek – beleértve a rakéták és az elfogórakéták darabjait is – akár percekig is eltarthat, amíg földet érnek. Hozzátették, hogy ugyanezen támadás során az elfogott rakéta repeszei által okozott károk a jelek szerint egy iskolát is megrongáltak a városban.

Nyitókép: JACK GUEZ / AFP

 

2023. december 05. 19:06

Bedrogozta a Hamász az izraeli túszokat

A terrorszervezet ezzel akarta elérni, hogy úgy tűnjön: a túszok vidámak az 50 napos fogság után. Egyre több minden derül ki arról, hogy miket éltek át az izraeli túszok a Hamász fogságában.

Az izraeli Egészségügyi Minisztérium egyik tisztviselője az Kneszet egészégügyi bizottsága előtt arról számolt be, hogy a Hamász nyugtató tablettákat adott az izraeli túszoknak, mielőtt átadta őket a Vöröskeresztnek. 

A benyugtatózott foglyok így sokkal vidámabbnak és kiegyensúlyozottabbnak tűntek, 

azt követően, hogy ötven napon át sok fizikai és lelki szenvedést is átéltek a fogságban – írja a Times of Israel.  

Hagar Mizrahi szerint a túszoknak a Clonazepam nevű nyugtatót adták a terroristák. Az izraeli média korábban arról számolt be, hogy két kiskorú túsz nagybátyja elmondta: a két gyermeket begyógyszerezték, mielőtt elengedték őket. 

Nyitókép: AFP

Ezt is ajánljuk a témában

Izrael tengervízzel űzné ki a Hamászt az alagutakból

Izrael szerint akár heteken belül képesek elárasztani a földalatti hálózatot.

 

2023. december 05. 15:45

Greta Thunberg népirtással vádolta meg Izraelt

A klímaaktivista szerint Svédország is bűnrészes Izrael „tömeggyilkosságaiban”.

A híres klímaaktivista, Greta Thunberg legújabb véleménycikkében az izraeli–palesztin háborúról írt – számolt be róla a Politico.

Greta Thunberg írásának lényegi eleme az, hogy szerinte Izrael „háborús bűnöket” és „népirtást” követett el.

Fontosnak tartotta azt is kiemelni, hogy Svédország is bűnrészes Izrael „tömeggyilkosságaiban”. 

Az érvelés mellett most is megfogalmazott egyfajta parancsot is, ugyanis a „megbocsáthatatlan erőszak” megszüntetését követelte, mivel „a népirtás nem önvédelem, és semmiképpen sem arányos válaszlépés”.

A klímaaktivista ugyanakkor rámutatott az antiszemita és iszlamofób cselekmények „erőteljes növekedésére” is világszerte. „Ez elfogadhatatlan” – írta. „A diszkrimináció minden formáját, beleértve az antiszemitizmust és az iszlamofóbiát is, fenntartás nélkül elítéljük” – foglalta össze a véleményét Greta Thunberg.

***

Nyitókép: HENRY NICHOLLS / AFP

2023. december 05. 15:37