Castel: A Hamász támadása óta az egész közel-keleti rendszer futóversenyben van (VIDEÓ)

2023. október 27. 18:38

A bizonságpolitikai szakértő szerint „ez a helyzet veszélyes minden fél számára”.

2023. október 27. 18:38

Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő pénteken újabb rövid videóval jelentkezett a TikTok-oldalán. A legújabb Geopolitikai egypercesben a meglepetésről és a meglepetés veszélyéről beszélt.

Felidézte, hogy az október 7-i támadás egyértelműen meglepte Izraelt, „ez mindenki számára egyértelmű”. Ezután megjegyezte, hogy ez a támadás a zsidó állam ellenfelei számára is meglepetés volt. Példaként a Hamász szövetségeseit, Iránt, Jordániát és Egyiptomot említette. 

Castel ezt követően leszögezte, hogy 

ez a helyzet veszélyes minden fél számára.

A szakértő arról is beszélt, hogy „általában ahhoz szoktunk hozzá, hogy tartsunk az összeesküvés elméletektől, hogy mindenkinek van valami ördögi terve, és ezt megvalósítja. (...) A legszörnyűbb azonban az, mikor senkinek nincs semmilyen terve, és két hatalmi blokk egymáshoz csapódik úgy, hogy egyik sem tervezte ezt” – jelentette ki.

„Ez a támadás és annak sikerei meglepték a Hamászt is, és azóta 

az egész közel-keleti rendszer egyfajta futóversenyben van: 

magához térni ebből a meglepetésből és megakadályozni, hogy olyan eszkalációs folyamat induljon el, amit senki nem akart, és senki nem tud ellenőrizni” – hívta fel a figyelmet Robert C. Castel.

Ezt is ajánljuk a témában

A videót alább tekinthetik meg:

***

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2023. október 27. 20:24
MINDEN ÉLET SZÁMÍT 🤍 https://m.youtube.com/watch?v=GgfmLuUGETc https://m.youtube.com/results?sp=mAEA&search_query=Szakr%C3%A1lis+m%C5%B1v%C3%A9szet https://m.youtube.com/watch?si=Z8orbCxdKd1aSYSa&v=3ukQFyLLcTY&feature=youtu.be https://m.youtube.com/watch?v=8A9El2NSXCM https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/89/Matthias_Gr%C3%BCnewald_-_The_Resurrection_%28detail%29_-_WGA10755.jpg
P_F_Juli
2023. október 27. 19:10
Az Ukrajna elleni orosz támadás is hasonlóan nem várt eseménynek tűnt. Annak ellenére, hogy az amerikai vezetés kilátásba helyezte, senki nem vette komolyan, hogy megtörténhet. A mai napig tagadja minden nyugati érintett, a támadás kiprovokált jellegét. Most a Hamász lepte meg a világot - kérdés, hogy ez is lehet-e egy kiprovokált konfliktus. Ennek eldöntése az alapján válhat lehetővé, ha kiderül, hogy kinek fog számottevő eredményt hozni, lehet, hogy ennek megértése hasonlóan meglepő kimenettel kecsegtet. Izrael a zsidók nemzetté válásának helyszíne. A palesztinok olyan betolakodók, akik kihasználták az izraeliták rómaiak általi elűzését, és akkor vették birtokba azokat a területeket. Mivel ez is már elég régen volt, nagyon nehéz eldönteni, hogy kinek van több joga ott élni. Amíg egyik fél sem ismeri el a másik létezési jogát, addig nem lesz megbékélés. A palesztinok utasították el előbb ezt a lehetőséget - és bizony az "első" itt is megismételhetetlen.
Tasi János
2023. október 27. 18:46
Biztos vagyok benne, hogy sokakat meglepett a támadás Izraelben és ugyanennyire biztos vagyok benne, hogy Netanjahut és a beavatottakat meg az lepte volna meg, ha elmarad a terrorakció!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!