Biden telefonon egyeztetett Mahmúd Abbásszal, ezt kérte a palesztin elnöktől

2023. október 15. 07:15

Az amerikai elnök hangsúlyozta: Washington támogatja a Palesztin Hatóságot a humanitárius segítségnyújtásban.

2023. október 15. 07:15

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is egyeztetett Joe Biden amerikai elnök szombaton, aki mindkét telefonbeszélgetésben hangsúlyozta a civilek védelmének fontosságát. A Fehér Ház közleménye szerint az izraeli kormányfővel folytatott beszélgetés során Biden biztosította Netanjahut, 

Washington mindenben támogatja Izrael civilek védelmében tett erőfeszítéseit.   

A közleményben leszögezik: az Egyesült Államok együttműködik az ENSZ-szel, Egyiptommal, Jordániával, Izraellel és a térség más országaival annak érdekében, hogy a civil lakosság élelmiszerhez, ivóvízhez és orvosi segítséghez jusson.   

Washington segít a Palesztin Hatóságnak

Biden külön egyeztetett a palesztin elnökkel, akivel először beszélt a Hamász iszlamista terrorszervezet múlt héten Izrael ellen indított támadása óta. A beszélgetés során bírálta a Hamászt, leszögezve, hogy a Gázai övezetet irányító iszlamisták „nem segítik elő a palesztin nép méltósághoz és önrendelkezéshez való jogát”. Közölte továbbá, Washington segít a Palesztin Hatóságnak a palesztinoknak nyújtandó humanitárius segítségben, különösen ami a Gázai övezetet illeti. Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) mindeközben bejelentette, hogy 

egy második repülőgép-anyahajót is vezényel a Földközi-tenger keleti térségébe.  

Lloyd Austin védelmi miniszter aláhúzta, a döntés célja, hogy megakadályozzák az Izrael elleni műveleteket, illetve hogy elejét vegyék a harcok esetleges eszkalációjának.   

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, és körülbelül 150 embert elraboltak, túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen elindított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a 2200-at, a sebesülteké pedig a hatezret.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

 

Fotó: Brendan SMIALOWSKI / AFP

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iurbanyi
2023. október 15. 12:51
"A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem." Egy-két vessző ide, egy-két vessző oda, és a jelentés teljesen megváltozik... --> Péld 18:24 Az ember, akinek [sok] barátja van, széttöretik.
survivor
2023. október 15. 10:36
Ezt le kell játszania Izraelnek... Ha a túszokat beáldozta mar, akkor mindegy... Kis erejű NUKE.. vagy több ezer zsidó halott....
survivor
2023. október 15. 10:31
Aber, "ki a civil "sage ich...
lájkbajnok
2023. október 15. 10:25
Államférfi. A békéért küzd.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!