Antony Blinken Izraelben járt: Tárgyalások zajlanak a Gázában tartózkodó civilek távozásának biztosításáról

2023. október 12. 17:03

Közölte, nemcsak külügyminiszterként utazott Izraelbe, hanem zsidó emberként, akinek családi múltjában is szerepel a holokauszt.

2023. október 12. 17:03

Az Izraelben kitört háborús konfliktus során meghalt amerikai állampolgárok száma legkevesebb 25-re növekedett – közölte Anthony Blinken külügyminiszter csütörtökön Izraelben, Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A politikus úgy fogalmazott, hogy saját maga személyesen is átérzi és érti „azt a szívszaggató visszhangot, amelyet a Hamász mészárlása az Izraelben, vagy bárhol máshol élő zsidók számára hozott”.

Hozzátette, nemcsak külügyminiszterként utazott Izraelbe, hanem zsidó emberként, akinek családi múltjában is szerepel a holokauszt.

Anthony Blinken elutazásakor újságírók előtt többi között arról beszélt, hogy látogatása a szolidaritás és az Egyesült Államok Izrael melletti kiállásának jelzése. Azt is megerősítette, hogy

tárgyalások zajlanak Izraellel és Egyiptommal a Gázában tartózkodó civilek távozásának biztosításáról,

de hozzátette, hogy a humanitárius folyosó kialakításáról szóló egyeztetés „érthetően bonyolult”.

Az amerikai kormányzat szerdai bejelentése szerint 17 amerikai állampolgárt tartottak nyilván eltűntként. John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője sajtótájékoztatóján megjegyezte, hogy a rendelkezésre álló információk szerint az eltűnt amerikaiak között azok száma, akik palesztin fegyveresek fogságában vannak „nagyon kicsi”, bár ez bármikor változhat.

John Kirby szerdán még legkevesebb 22 amerikai halottról beszélt, de már akkor hozzátette, hogy „fel kell vértezni magunkat” annak a lehetőségére, hogy ez a szám tovább növekszik.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: CELAL GUNES / ANADOLU AGENCY / ANADOLU

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. október 12. 18:38
A magyaroknak egyáltalán nem kell elszontyolodniuk és állandóan nyavajogni. Azt kell megtanulnunk a zsidóktól, hogy egy nemzet, ha valóban összetart, évezredekig fennállhat, mégpedig úgy, hogy föképp pozitív értelemben (lásd a számtalan zsidó Nobel-díjast) a nemzetközi érdeklödés középpontjában van, és a léte elleni minden támadást, - ha nagy nehézségek árán is -, el tud hárítani. Gyurcsánnyal egy ilyen nemzetet biztosan nem lehetne összekovácsolni. Ö még Júdásnál is álnokabb, mert Judás maga lett áruló, Gyurcsány pedig egy egész áruló hordát szervez maga köré.
Palatin
2023. október 12. 18:26
A nyugati antiszemitizmus is derekasan hozzájárul az ellentétek kiélezödéséhez és fenntartásához a Közel-Keleten. Nem beszélve arról, hogy mindkét oldalnak sunyiban fegyvereket szállítanak. A Nyugatnak érdeke is, hogy ezek az ellentétek fennmaradjanak, mert igy mindkét oldalt gyeplön tudják vezetni.
lájkbajnok
2023. október 12. 18:09
A polgári lakosságot ki kell menekíteni. Aztán legyalulni a terrorista fészket.
lájkbajnok
2023. október 12. 18:09
Korrekt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!