Ankarai terrortámadás: kurd szeparatisták az állítólagos elkövetők

2023. október 01. 20:06

Recep Tayyip Erdogan török elnök „a terrorizmus utolsó rúgkapálásáról” beszélt a parlamentben.

2023. október 01. 20:06

A Törökországban terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) köthető Halhatatlanok Zászlóalja nevű fegyveres csoport állhat a vasárnapi ankarai robbantás mögött. A Kurdisztáni Munkáspárthoz közeli ANF hírügynökség a PKK közleményére hivatkozva tudatta, hogy az akciót válasznak szánták Törökország kurd térségekben folytatott tevékenységére.

Ali Yerlikaya török belügyminiszter beszámolója szerint a reggeli órákban egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a belügyminisztérium épülete előtt, társát agyonlőtték. A robbantást követő lövöldözésben két rendőr könnyebb sérüléseket szenvedett.

Recep Tayyip Erdogan török elnök „a terrorizmus utolsó rúgkapálásáról” beszélt a parlamentben.

Hangsúlyozta, hogy „a gazemberek” nem érték el és sosem fogják elérni céljaikat. Kiemelte azt is, hogy a terrorizmus kérdését Törökországon belül nagyrészt már megoldották, de továbbra is védeni kell az ország déli – Szíriával és Irakkal közös – határtérségeit.

A merényletet szimbolikus jelentőséggel bíró napon követték el. Vasárnap ült össze ismét a török parlament a nyári szünetet követően, megkezdve őszi ülésszakát.

Ez volt az első robbantásos merénylet Ankarában 2016 óta.

Egy magas beosztású rendőrtiszt közlése szerint a terroristák a fővárostól 260 kilométerre délkeletre fekvő Kayseriben rabolták el a támadásra használt kisteherautót, amelynek vezetőjét megölték.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az X közösségi platformon tett bejegyzésében szolidaritásáról biztosította Ankarát a terrorizmussal szembeni harcban.

(MTI)

***

Nyitókép: EVRIM AYDIN / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik