Ankarai terrortámadás: kurd szeparatisták az állítólagos elkövetők

2023. október 01. 20:06

Recep Tayyip Erdogan török elnök „a terrorizmus utolsó rúgkapálásáról” beszélt a parlamentben.

2023. október 01. 20:06

A Törökországban terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) köthető Halhatatlanok Zászlóalja nevű fegyveres csoport állhat a vasárnapi ankarai robbantás mögött. A Kurdisztáni Munkáspárthoz közeli ANF hírügynökség a PKK közleményére hivatkozva tudatta, hogy az akciót válasznak szánták Törökország kurd térségekben folytatott tevékenységére.

Ali Yerlikaya török belügyminiszter beszámolója szerint a reggeli órákban egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a belügyminisztérium épülete előtt, társát agyonlőtték. A robbantást követő lövöldözésben két rendőr könnyebb sérüléseket szenvedett.

Recep Tayyip Erdogan török elnök „a terrorizmus utolsó rúgkapálásáról” beszélt a parlamentben.

Hangsúlyozta, hogy „a gazemberek” nem érték el és sosem fogják elérni céljaikat. Kiemelte azt is, hogy a terrorizmus kérdését Törökországon belül nagyrészt már megoldották, de továbbra is védeni kell az ország déli – Szíriával és Irakkal közös – határtérségeit.

A merényletet szimbolikus jelentőséggel bíró napon követték el. Vasárnap ült össze ismét a török parlament a nyári szünetet követően, megkezdve őszi ülésszakát.

Ez volt az első robbantásos merénylet Ankarában 2016 óta.

Egy magas beosztású rendőrtiszt közlése szerint a terroristák a fővárostól 260 kilométerre délkeletre fekvő Kayseriben rabolták el a támadásra használt kisteherautót, amelynek vezetőjét megölték.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az X közösségi platformon tett bejegyzésében szolidaritásáról biztosította Ankarát a terrorizmussal szembeni harcban.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: EVRIM AYDIN / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pesszimista
2023. október 01. 21:01
Annak idején a cigány gyilkosságok Gyurcsánynak is jól jöttek.
counter-revolution
2023. október 01. 21:00
A magyarországi baloldal imádja a kurd kommunista terroristákat.
pesszimista
2023. október 01. 20:58
Lehet, hogy tényleg a kurdok voltak, de az is lehet, hogy Erdogan szervezte. Tőle még ez is kitelik. Minden esetre bárki követte is el, a török elnöknek mindenképpen jól jött.
Obsitos Technikus
2023. október 01. 20:48
Vagy az ASALA...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!