A Reuters is felfigyelt David Pressman vagyonnyilatkozatára

2023. október 26. 12:49

A lap hangsúlyozta, hogy Pressman késve reagált kérdéseikre – ugyanakkor legalább válaszolt, hiszen a Magyar Nemzetet még erre sem méltatta az amerikai nagykövet.

2023. október 26. 12:49
PRESSMAN, David

A Reuters már másfél évvel ezelőtt David Pressman budapesti amerikai nagykövet pénzügyeivel foglalkozott. A diplomata a nagyköveti pozícióhoz szükséges vagyonnyilatkozata kapcsán került az angol hírügynökség látóterébe, írja a Magyar Nemzet.

 A 2022 májusában kelt cikkben a Reuters kiemelte, hogy míg Pressman 1,7 millió dollárt keresett a Jenner & Block nevű ügyvédi irodánál 2021-ben, addig a vállalatnál dolgozó ügyvédek átlagos évi keresete ennél jóval kevesebb, egymillió dollár. Megemlítették, hogy David Pressman a Jenner & Block ügyvédi csapata részeként képviselte az Ukrajna felett 2014-ben lelőtt maláj repülőgép egyik elhunyt amerikai utasának a családját, két orosz bankot perelve.

Ezt is ajánljuk a témában

A Reuters cikkében azt is megemlítik, hogy Pressman nekik is késve reagált kérdéseikre – ugyanakkor legalább válaszolt, hiszen a Magyar Nemzetet még erre sem méltatta az amerikai nagykövet.

Ismert: az elmúlt napokban a magyarországi sajtó tárta fel a tavaly hazánkba érkezett diplomata korábbi kétes ügyeit. Ennek kapcsán kiderült: Pressman ügyvédkorszakában ügyfelei közé tartozott az az  Ellen Pinchuk is, aki kétezres években a Moszkvai Bloomberg News TV riportere volt, nem sokkal később Mihail Prohorov orosz oligarcha szóvivőjeként és PR-felelőseként tűnt fel.

Szakmai-üzleti kapcsolatukról mindent elmond, hogy belső források úgy jellemezték Pinchukot, mint Mihail Prohorov orosz oligarcha legmegbízhatóbb segítségét, különösen az amerikai sajtóügyekkel kapcsolatban. Utóbbi kellett is, Prohorov ugyanis 2010-ben NBA-csapatot vásárolt magának, amit 2019-ig meg is tartott.

Az oligarcha a putyini Oroszország egyik leggazdagabb embere, nettó vagyonát  a Forbes magazin 2023 októberében 11 milliárd dollárra becsülte.

Az oligarcha ráadásul sajtóhírek szerint ezer szállal kötődik Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz: Prohorov még a 2012-es elnökválasztáson is elindult volna, csak hogy viszonozza Putyin egy korábbi szívességét. Prohorov ráadásul egyike annak a negyvenöt orosz oligarchának, akiket nem érintenek a nyugati szankciók, és médiabeszámolók szerint az üzletember mindent megtesz azért, hogy ez így is maradjon.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. október 26. 17:49
A vile man who thinks he can interfere in the affairs of our country? you are very wrong! We want you to get out of here!
Interista
2023. október 26. 17:23
Ezt a rossz buzit már rég el kellett volna kergetni Magyarországról a családjával együtt !!! Nincs itt semmi keresnivalója ennek a felbujtó csicskának.
RasPutin
2023. október 26. 15:50
Ezt miért nem szemlézte a mandiner? https://telex.hu/kulfold/2023/10/25/kulfold-belfold-david-pressman-oligarcha-oroszorszag-mihail-prohorov-ellen-pinchuk-vlagyimir-putyin-szankciok-jenner-block-ugyved-amerikai-nagykovetseg-usa-egyesult-allamok
Ergit
2023. október 26. 14:29
Már írtam, még egy kicsit nyomozni kéne a bevallásaiban visszamenőleg is, lesz ott még egy két csontváz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!