A fiatalok mentális egészségének károsítása miatt 33 amerikai állam is perli a Metát és az Instagramot

2023. október 24. 20:19

Szerintük a céget egyedül a haszonszerzés érdekli, semmi más.

2023. október 24. 20:19
null

Több tucatnyi amerikai állam vezetése perli be a Metát és a hozzá tartozó Instagramot, mert azzal vádolják a közösségi médiumot, hogy függőséget okoz, 

és használatukkal közvetlenül hozzájárulnak a fiatalok mentális egészségének károsodásához.

A keresetet 33 állam terjesztette elő a kaliforniai Oaklandben található szövetségi bíróságon. A vád szerint az érintett platformok félrevezetik a nyilvánosságot az alkalmazásaik veszélyeiről, és szándékosan ráveszik a fiatalokat a függőséget okozó közösségi média használatára, ráadásul a Meta megsértette a 13 év alatti gyermekek körében végezhető adatgyűjtésre vonatkozó előírásokat is – írják a keresetben. „A Meta nagy teljesítményű és példátlan technológiát alkalmaz a fiatalok elcsábítására, bevonására és végső soron behálózására” – áll a keresetben, melyben azt írják, hogy a céget csak a haszonszerzés érdekelte.

Csalódottak vagyunk, amiért ahelyett, hogy az iparággal együttműködve hatékony, egyértelmű és életkornak megfelelő szabványokat dolgozhatnának ki, az ügyészek ezt az utat választották” – áll a Meta közleményében, 

amelyben leszögezik, hogy a vállalat „mindig is” a fiatalok internethasználatának biztonságosabbá tételén fáradozott.

2021-ben közzétett dokumentumok szerint a Meta vezetése már korábban is tudta, hogy az Instagram függőséget okozhat, egyes tinilányok esetében pedig súlyosbíthatja a testképzavart. Kilenc másik állam kedden nyújthatja be a keresetét, így 42-re nőhet a pert indító államok száma. A közelmúltban több iskolai körzet és magánszemély is pert indított a TikTok, a Google és a Youtube ellen, mivel ezek használata könnyen függőséget okozhat az iskoláskorú gyermekeknél.

(MTI)

Nyitókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2023. október 25. 07:38
🤣🤣🤣 Európában a Meta és az Insta regisztrációs korhatára 16 éves kor. Benne van a szabályzatban amit mindenki elfogad, amikor regisztrál. Ha a hatóságok csalásnak, vagy visszaélesnek minősítenék a jogosulatlan regisztrációt majd megbüntetnének pár szülőt emiatt, hirtelen minden a fenti cikkben vázolt problema megoldódna. Következményként a Meta csoport jelentős reklámfogyasztóktól esne el, Európak pedig adóbevételtől. Ezért inkább 8-12 évesekre van bízva a dolog, akiket a szüleik leszarnak. 🤣🤣🤣🤣
fatman
2023. október 24. 23:40
helyes
KILÓ
2023. október 24. 21:22
És a szülők felelőssége hol marad?
Ergit
2023. október 24. 21:20
Sosem a TV (mert valamikor arra mondtak hasonlókat), sem a közösségi oldalak, sem az okostelefonok .. stb. a hibásak, hanem a szülők, a tanárok, akik nem foglalkoznak annyit a gyerekekkel, hogy ne legyenek tech függők, hanem éljenek gyerekként, élvezzék a (offline) játékokat, beszélgessenek egymással (fizikailag)... Mert bárki bármit mond, az, aki nem tud jól kommunikálni a másik emberrel, egyáltalán kommunikálni nem képes, az magányos lesz, teljesen magára marad, kudarcos lesz az élete.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!