Von der Leyen nem viccel: 10 pontos akciótervet hirdetett a migránsok megfékezésére

2023. szeptember 17. 20:59

„Nekünk kell eldöntenünk, nem pedig az emberkereskedőknek, hogy ki jöhet Európába!” – nyilatkozott legújabb felismeréséről az Európai Bizottság elnöke.

2023. szeptember 17. 20:59

Az illegális bevándorlás kihívás Európa számára, ezért európai választ kell rá adni – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Lampedusa szigetén vasárnap, ahol Giorgia Meloni olasz kormányfővel felkereste a helyi migránstábort. Ursula von der Leyen hozzátette: 

nekünk kell eldöntenünk, nem pedig az emberkereskedőknek, hogy ki jöhet Európába!”.   

Együttműködést ígért az európai és olasz hatóságok között a migráció okozta vészhelyzetben, és közösségimédia-oldalán tízpontos akciótervet hirdetett meg. A második pontban azt javasolja, hogy a Lampedusára eljutott embereket szállítsák el más uniós tagállamokba az önkéntes szolidaritási mechanizmus keretében.   

Az Európai Bizottság elnöke az olasz kormányfő meghívására személyesen mérte fel a helyzetet az európai migráció egyik déli kapujának tartott, hatezer lakosú szigeten, ahol az utóbbi hetekben naponta több ezren kötöttek ki. Giorgia Meloni pénteken egy videoüzenetben kérte erre. Von der Leyen és Meloni együtt járta be az olasz vöröskereszt kezelésében lévő migránsközpontot, ahol négyszáz férőhelyen továbbra is kétezren vannak. 

(MTI)

Nyitókép: DURSUN AYDEMIR / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

 

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik