Vége a menedékkérők ingyen lakhatásának Belgiumban

2023. szeptember 28. 15:42

A belga állam kötelezheti a dolgozó menedékkérőket, hogy járuljanak hozzá elhelyezési költségeikhez.

2023. szeptember 28. 15:42

A munkát vállaló menedékkérőknek hamarosan pénzügyi hozzájárulást kell fizetniük a befogadóközpontokban való tartózkodásukért – jelentette be Nicole de Moor belga menekültügyekért és migrációért felelős szövetségi államtitkár csütörtöki sajtóközleményében. A közlemény szerint 2011 óta jogszabály rendelkezik arról a lehetőségről, hogy a belga állam kötelezheti a dolgozó menedékkérőket, hogy járuljanak hozzá elhelyezési költségeikhez.

„A korábbi kormányoknak nem sikerült ezt a rendszert a gyakorlatban is működőképessé tenniük, ami részben az ellenőrzések hiányának köszönhető” – olvasható a közleményben. Az államtitkár hangsúlyozta:

Úgy tisztességes, hogy a saját jövedelemmel rendelkező menedékkérők hozzájáruljanak elhelyezési és eltartási költségeikhez.

Észszerű hozzájárulást kérünk, és ezzel továbbra is munkára ösztönözzük a menedékkérőket. Már jó ideje szilárdan elkötelezett vagyok amellett, hogy a menedékkérők aktivak legyenek a munkapiacon”.

De Moor új rendelete az állami menekültügyi ügynökség és a társadalombiztosítási intézmények koordinációjért felelős központ közötti együttműködést írja elő a dolgozó menedékkérőkre vonatkozó adatok cseréje érdekében. Az államtitkárság tervei szerint a menedékkérőktől kért járulékot a jövedelmükhez igazítják majd. Havi nettó 265 euró alatti kereset után nem kérnek hozzájárulást. A havi nettó 265 és 1000 euró között kereső menedékkérők esetében 35 százalékos, havi 1500 euró feletti kereset esetén 50 százalékos lenne a kifizetendő összeg aránya. A menedékkérőket arra ösztönzik, hogy jövedelmükről maguk nyilatkozzanak abban a befogadóközpontban, ahol tartózkodnak. Ha ezt elmulasztják, magasabb hozzájárulást kell majd fizetniük. A bejelentett intézkedést a pénteki minisztertanácsi ülésen vitatják meg.

(MTI)

Nyitókép: KRISTOF VAN ACCOM / Belga / AFP

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik