Védelmükbe vették az osztrákok Magyarországot: azt kérik, hogy ne vonják meg a soros elnökséget hazánktól

2023. szeptember 06. 10:15

Az osztrák külügyminiszter szerint populista követelés a soros elnökség megvonása hazánktól.

2023. szeptember 06. 10:15
SCHALLENBERG, Alexander

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter az APA osztrák hírügynökségnek adott szerdai interjújában jelezte: nem ért egyet azokkal a törekvésekkel, amelyek megvonnák Magyarországtól az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

Schallenberg populista megközelítésnek nevezte ezeket a kísérleteket. Hozzátette: bár egyebek között Orbán Viktor magyar miniszterelnök EU-ellenes hozzáállása miatt jogosak az aggodalmak, az elnökség teszt lehet Magyarország számára.

 

„Pusztán az a tény, hogy egy állam tölti be az elnökséget, arra kényszeríti, hogy semleges közvetítőként próbáljon fellépni a közös európai döntések meghozatala érdekében”

 

 – magyarázta Schallenberg.

Ha szeretne sikeres lenni, akkor európai módon kell fellépnie, és meg kell próbálnia a többi államot összefogni – tette hozzá. 

Az osztrák diplomácia vezetője ebben tanulási lehetőséget lát, míg a kizárásra irányuló populista követelésnek szerinte egyáltalán nem lenne hatása, és inkább „csak egyik vagy másik szereplő egójának kielégítésére szolgálna”. 

A külügyminiszter elismerte: sokrétű kihívásokkal szembesülnek Magyarország esetében, ezért arra van szükség, hogy egyenesen beszéljenek a magyar politikusokkal. 

„Nagyon világosan kell beszélnünk velük, és ezt tesszük” – hangsúlyozta. „Én is nagy támogatója vagyok a jogállamisági feltételrendszernek, és annak, hogy visszatartjuk a forrásokat. De hogy most kizárjuk őket a testületekből, az szerintem rossz megközelítés” – fűzte hozzá. 

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/EXPA/Max Slovencik

 

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2023. szeptember 06. 15:22
Most tanultunk valamit. "Európai módon" kell fellépnünk az EU-P-ben , magyarul elvont , hermetikus szöveget kell felolvasni elöljáróban LAUDÁCIÓVAL. Az osztrák külügyminiszter kedves, sehr nett, hogy meghagyná Mo-nak a 6-hónapos elnökséget, azonban int, hogy a magyarokkal világosan kell beszélni, mert ehhez vannak szokva. Végezetül élteti a jogállamiságot, a helyreállitási alap megvonását, de az elnökséget meg kell hagyni Mo-nak, legalább kikupálódnak ---- az osztrákok szerint.
nemecsek-3
2023. szeptember 06. 14:03
Pár hozzászóló, akit érint utána nézhetne ki is volt a labanc mielőtt marhaságot kommentel
Csomorkany
2023. szeptember 06. 13:51
Köszike
nemecsek-3
2023. szeptember 06. 13:10
Na ezt sem az igazságérzete és a józansága, tisztánlátása nomeg a Magyarokkal szembeni korrektsége mondatta vele
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!