„Varsó bízik Ukrajna győzelmében” – mondta a lengyel külügyminiszter, miután leállították a fegyverszállításokat

2023. szeptember 22. 12:58

Zbigniew Rau szerint az ukrán politikusok sértő kijelentései után szükség van a Kijev iránti bizalom újjáépítésére.

2023. szeptember 22. 12:58
Ukrainian President Volodymyr Zelensky Visits Poland

Varsó bízik Ukrajna győzelmében, de az ukrán politikusok sértő kijelentései után szükség van a Kijev iránti bizalom újjáépítésére – írta Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter csütörtök este a közösségi médiában.

A lengyel diplomácia vezetője az ukrán gabonaügy kapcsán Varsó és Kijev között fennálló nézeteltérésekre reagált az X közösségi felületen. Rendkívül sértőnek nevezte a lengyel társadalom számára azt, hogy egyes ukrán politikusok az utóbbi napokban Oroszországhoz hasonlították Lengyelországot.

A tárcavezető bejegyzésében nem említett semmilyen konkrét kijelentést. Lengyelországban felháborodást váltott ki, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden az ENSZ-közgyűlés 78. ülésszakán úgy fogalmazott: 

az ukrán gabonabehozatalt tiltó országok „szolidaritást színlelnek”, de „valójában segítik előkészíteni a színpadot egy moszkvai színész számára”.

Rau leszögezte: azok a lengyelek, akik az ukrajnai háború kitörése után „spontán módon vendégül látták az ukrán menekülteket”, ma azon töprengenek, „hogyan lehet a lengyeleket az oroszokkal egy sorba állítani, mint olyanokat, akik az ukránokat bántják”.

Felidézte: Lengyelország és Ukrajna évszázadok óta az orosz imperializmus áldozata volt. Az ukrán menekülteknek 2022 februárja után nyújtott segítség pedig „a szinte minden lengyel családban megnyilvánuló megértés, együttérzés és rokonszenv” miatt volt lehetséges.

A jelenlegi ukrán politika ezért „nemcsak igazságtalan, fájdalmas, hanem mindenekelőtt sértő” a lengyelek számára, és mindkét ország veszít rajta

 – húzta alá Rau.

„Bízunk Ukrajna győzelmében. Nem fogunk tétlenül állni” – írta. Egyúttal figyelmeztetett: Lengyelország nem engedi, hogy a kétoldalú kapcsolatokkal valaki „magánvagyonok, valamint Lengyelország és Ukrajna iránt ellenséges külföldi érdekek nevében kalmárkodjon”. Rau szerint „óriási munkára lesz szükség, hogy újjáépítsék a lengyel közvélemény bizalmát az ukrán kormányzat jóakaratában”.

Ezt is ajánljuk a témában

Rendkívüli: Lengyelország leállítja a fegyverszállítást Ukrajnába a gabonaimport körüli vita miatt

Az ukrán gabona tilalmát eredetileg az év elején vezette be több európai uniós ország, hogy megvédje a helyi gazdálkodók megélhetését.

(MTI)

Nyitókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik