„Van különbség Orbán és Fico között: az előbbinek van taktikai érzéke, míg az utóbbinak nincs” – Ratislav Kácer egy francia lapban retteg

2023. szeptember 25. 09:38

A korábbi szlovák külügyminiszter szerint a magyar miniszterelnöknek hamarosan új szövetségese lehet az Európai Unióban.

2023. szeptember 25. 09:38

A Le Point interjút közölt Rastislav Kácer korábbi szlovák külügyminiszterrel, aki többek között arra figyelmeztetett, hogy milyen következményekkel járhat, ha a szlovák parlamenti választásokon Robert Fico győzedelmeskedik. Az interjú felvezetése szerint „a Putyinnal való közeli kapcsolatáról ismert”

Orbán Viktornak hamarosan új szövetségese lehet az Európai Unióban.

Kácer úgy vélekedett, hogy Fico Orbánhoz hasonlóan véget nem érő tárgyalásokba bocsátkozna Brüsszellel, Putyin pedig örülhetne, hogy egy újabb szövetségest szerez a NATO-n belül. Kácer szerint az orosz titkosszolgálatok mellett a magyar ügynökségek is igen aktívak oly módon, hogy diszkrét civil szervezeteket finanszíroznak, amelyek oroszbarát üzeneteket közvetítenek.

Ezt is ajánljuk a témában

A szlovák diplomácia korábbi vezetője szerint Orbánnak most lehetősége nyílik arra, hogy megerősítse a Putyin-barát tengelyt az Európai Unión belül, csökkentse elszigeteltségét, és enyhítse „fekete bárány”-szerű megítélését. Ficóval közösen mindent megtennének annak érdekében, hogy megakadályozzák a Moszkvával szembeni szankciókat.

Kácer szerint ugyanakkor van különbség Orbán és Fico között: az előbbinek van taktikai érzéke, míg az utóbbinak nincs.

„A Kreml felismerte, hogy Szlovákia Európa keleti határának gyenge láncszeme, egy sebezhető nemzet, amely csak harminc éve független. Hatalmas erőforrásokat fektetnek Szlovákiába, arányaiban többet, mint bármely más európai országba” – fogalmazott Kácer a szlovákiai orosz befolyásról.

 

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a Mandiner.hu számára.

 

Nyitókép: Andrei Pungovschi / AFP

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csapláros
2023. szeptember 25. 22:29
drogqueen 2023. szeptember 25. 09:57 ..."Orbán sose tudta megbocsátani a felvidéki magyaroknak"... A fasznak hazudsz bazdmeg? A felvidéki magyarok és Bugár MOST-Hídnak csúfolt nemzetáruló vegyes csürhéje, akikkel Bugár a magyarsággal némileg szimpatizáló szlovák híveit is magasról elárulva pofán fosta, az kettő. Bugárék éppen, hogy utolsó csatlósként tartottak ki Ficó mellett és így buktak maguk is. Ma már a MOST-Híd szétszakadt magyarjai is az Összefosásban keresik a boldogulást, amelynek most hírét keltik, hogy esélyüket a szlovák parlamentbe jutásra éppen a maradék mostosok és az emkápésok, a két párt maradéka hiúsíthatja meg.
csapláros
2023. szeptember 25. 22:28
A baromarcú fosik, mert a SAJÁT országuk kölcsönös hasznára eddig valóban bizonyítottak. Mo. és Szlovákia haszna a felvidéki magyarság haszna is. Ahogy Orbán nem Putyin párti, úgy Fico sem, de mégis annyira gyakorlatiasak, hogy az uniós és az amcsi LIBERÁLNÁCIK kedvéért, nem rugják össze a port azzal, akitől az olajat és a gázt - jobb hijján - veszik. A Moszkvával szembeni szankciók több tízezer milliárdos károkat okoztak országainknak, amit a "szövetségeseink" akiknek Kácser a seggét ezerrel nyalja, BASZNAK NEKÜNK MEGTÉRÍTENI! De ettől a szankciók amiket a Nyugat rendre kijátszik, meg vannak szavazva. Odáig jó, hogy ..."Szlovákia Európa keleti határának gyenge láncszeme"... csak hát éppen nem Putyin, hanem az évek óta és a napjainkban is tobzódó kormányzó LIBERÁLNÁCIK jóvoltából, amit az ország Mo. mögötti való lemaradása, hanyatlása bizonyít fényesen.
Szabó Sándorka
2023. szeptember 25. 18:01
Fekete bárány neked az anyád 3,14csája.
Tara Verde
2023. szeptember 25. 13:48
Ficot egyszer már sikeresen elzavartátok, ennek ellenére annyit balfaszkodtatok, hogy most újra Ficot akarja a nép. Én Soros helyében visszakérném a pénzemet tőletek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!