„Van különbség Orbán és Fico között: az előbbinek van taktikai érzéke, míg az utóbbinak nincs” – Ratislav Kácer egy francia lapban retteg

2023. szeptember 25. 09:38

A korábbi szlovák külügyminiszter szerint a magyar miniszterelnöknek hamarosan új szövetségese lehet az Európai Unióban.

2023. szeptember 25. 09:38

A Le Point interjút közölt Rastislav Kácer korábbi szlovák külügyminiszterrel, aki többek között arra figyelmeztetett, hogy milyen következményekkel járhat, ha a szlovák parlamenti választásokon Robert Fico győzedelmeskedik. Az interjú felvezetése szerint „a Putyinnal való közeli kapcsolatáról ismert”

Orbán Viktornak hamarosan új szövetségese lehet az Európai Unióban.

Kácer úgy vélekedett, hogy Fico Orbánhoz hasonlóan véget nem érő tárgyalásokba bocsátkozna Brüsszellel, Putyin pedig örülhetne, hogy egy újabb szövetségest szerez a NATO-n belül. Kácer szerint az orosz titkosszolgálatok mellett a magyar ügynökségek is igen aktívak oly módon, hogy diszkrét civil szervezeteket finanszíroznak, amelyek oroszbarát üzeneteket közvetítenek.

Ezt is ajánljuk a témában

Volt szlovák külügyminiszter: Orbán ugyanolyan veszélyes, mint Putyin

Rastislav Kácer paródiába hajló kijelentést tett.

A szlovák diplomácia korábbi vezetője szerint Orbánnak most lehetősége nyílik arra, hogy megerősítse a Putyin-barát tengelyt az Európai Unión belül, csökkentse elszigeteltségét, és enyhítse „fekete bárány”-szerű megítélését. Ficóval közösen mindent megtennének annak érdekében, hogy megakadályozzák a Moszkvával szembeni szankciókat.

Kácer szerint ugyanakkor van különbség Orbán és Fico között: az előbbinek van taktikai érzéke, míg az utóbbinak nincs.

„A Kreml felismerte, hogy Szlovákia Európa keleti határának gyenge láncszeme, egy sebezhető nemzet, amely csak harminc éve független. Hatalmas erőforrásokat fektetnek Szlovákiába, arányaiban többet, mint bármely más európai országba” – fogalmazott Kácer a szlovákiai orosz befolyásról.

 

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a Mandiner.hu számára.

 

Nyitókép: Andrei Pungovschi / AFP

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik