Ukrán gabonavita: a bolgár miniszter szerint az orosz propaganda csinál feszültséget

2023. szeptember 19. 20:46

Todor Gvozdejkov bolgár közlekedési miniszter szerint hamis hírek hatására tüntetnek a helyi gazdák.

2023. szeptember 19. 20:46
null

Bulgáriában is feszültség van a kelet-európai országokba érkező ukrajnai gabona miatt. Bolgár gabonatermesztő gazdák útlezárásokkal tüntettek az ukrán gabona beengedése miatt, a szófiai vezetés ugyanis a napokban

nem hosszabbította meg az ukrajnai termények blokkolását az országban.

Gvozdejkov miniszter a bolgár gazdák tüntetését az orosz propaganda hatásával magyarázza. „Ennek a tüntetésnek politikai céljai vannak. Próbálják destabilizálni Bulgária világos, EU-párti irányvonalát” – fogalmazott a miniszter. Szerinte Bulgáriának nincs mit veszítenie. „Szolidaritás folyosót biztosítunk egy kikötőig, ahonnan az ukrán gabonát exportálni lehet. És Bulgária hasznot fog húzi ebből” – mondta a politikus.

Nikolaj Denkov bolgár miniszterelnök vasárnap arról beszélt: szerinte nincs valós probléma az ukrajnai agrártermékekkel, Bulgária egyébként is eldöntheti, mekkora mennyiséget hajlandó befogadni.

Az Euractiv arról számol be, hogy olyan dezinformációs kampány indult be a bolgár közösségi hálókon, ami szerint az ukrán agrártermékek nehézfémekkel vagy akár uránnal vannak szennyezve.

A Bolgár Élelmiszer-biztonsági Ügynökség szerint eddig 575 vizsgálatot folytattak az ukrán termékeken,

minden ukrajnai szállítmányt megvizsgáltak, és egyikben sem találtak a biztonsági, minőségi sztenderdektől való eltéréseket. Leszögezték: nincsen nehézfém az ukrán gabonában.

 

Fotó: Gabonatermelés Ukrajnában (MTI/EPA/STR)

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich99
2023. szeptember 19. 22:51
A bolgár csicska MELLÉbeszélése...
Mich99
2023. szeptember 19. 22:49
A bolgár csicska lebeszélése... egyszer csak átutazóban van az amerikaiak ukrajnai gabonája, másszor pedig az nem is mérgező a bolgároknak
Szerintem
2023. szeptember 19. 22:34
A románok meg még mindig csak kussolnak? A kulisszák mögött fondorkodnak?
Szerintem
2023. szeptember 19. 22:27
Hogy tönkremennek a gazdák az uki dömpingtől, azt csak beképzelik, mert Putyin azt mondta? A libsik már teljesen meg vannak zavarodva? Vagy direkt csinálják a káoszt, az abszolút logikátlan fasságaikkal?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!