Ukrajna bekeményít: jogi lépéssel fenyegeti az EU-t, ha továbbra is korlátozza a gabonaexportját

2023. szeptember 04. 21:20

Szeptember 15-én jár le az ukrán gabona beáramlásának korlátozása. Ha meghosszabbítják, Ukrajna a WTO elé vinné az ügyet, ha viszont nem, az EU-n belül várható összeütközés.

2023. szeptember 04. 21:20
null

Ukrajna azzal fenyegetőzik: a Kereskedelmi Világszervezethez fordul, ha Brüsszel ebben a hónapban nem oldja fel az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó korlátozásokat - írja a Politico. 

Az ország gabonaexportja jelenleg ki van tiltva Lengyelország, Magyarország és három másik uniós ország piacáról. Az Európai Bizottság az év elején állapodott meg erről az országokkal, és a cél az volt, hogy 

megvédjék a gazdákat a szomszédból érkező olcsóbb termékek beáramlásától.

A túlkínálatot Oroszország ukrajnai inváziója és az ország hagyományos fekete-tengeri exportútvonalainak blokádja váltotta ki, és ez éket vert Ukrajna és az EU keleti országai közé.

A szigorítást egyszer már meghosszabbították, és elvileg szeptember 15-én fog lejárni. 

Egyes spekulációk szerint, ha Ursula von der Leyen hagyja: az intézkedések hatályukat vesszék akkor az érintett országok egyoldalú behozatali tilalmat vezethetnek be. Taras Kachka, ukrán kereskedelmi miniszterhelyettes a Politico-nak elmondta: ha újabb tiltások jönnek akkor a WTO elé viszik az ügyet. Kijev azt állítja: a korlátozások sértik az EU és Ukrajna között kötött 2014-es szabad-kereskedelmi megállapodást. 

„Az Ukrajna és az EU közötti barátság és szolidaritás szellemében nem szándékozunk azonnali megtorlást” – magyarázta Kachka, de hozzátette: készek a WTO-hoz fordulni. 

Oroszország inváziója felére vágta az ukrajnai gabonatermelést. 

Janusz Wociechowskji, az EU mezőgazdasági biztosa csütörtökön egy eseményen nem tudta elmagyarázni az európai törvényhozóknak, hogy Brüsszel miként kezeli majd a szeptember 15. utáni helyzetet - írja a Politico. 

A biztos elmondta, személyes véleménye szerint a tiltásokat legalább év végéig meg kellene hosszabbítani, mert ha nem: 5 államban komoly válság jöhet. A Bizottság áprilisi döntése a korlátozásról rosszallást váltott ki más uniós kormányok részéről. 

Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

 

 

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lemez
2023. szeptember 05. 20:40
Az usa el akarja árasztani europát mérgezett gabonával,meg más termékekkel.Vigyázat utánna nem lehetúnk gmo nélkúli ország.Cél az europai gazdák csődbe juttattása,piacszerzés.A gáz után ez a következö lépés.Gyarmatot akarnak csinálni europából.Az unio beleegyezésével.
Nemkellnév
2023. szeptember 05. 14:30
Az a helyzet, hogy Ukrajna tulajdonképpen mindent elkövet a józan ésszel és logikával szemben...látszólag. Magasabbra kell csapkodnia szárnyaival annak, aki jól rá szeretne látni mindarra, ami ott és azokkal történik. Ma ott tartunk, hogy akik Ukrajnát eluralják, azokat nem érdekli Ukrajna. Sokkal nagyratörőbbek: őket saját maguk zsebe érdekli. Ha nincsen múlt(nincs nagymutti-nagyfati), ha nincs kinek tartozni(kinyírni, aki ad, bárhogyan is), akkor hurrá van. Tényleg az van ilyenkor? Most jöhet a jogos Miért.
korona.2.0
2023. szeptember 05. 14:08
Most KELL lecsapni a történelmileg magyar területekre és vissza kell venni ezeket ! A világ észre sem venné ! MINDNT VISSZA !
korona.2.0
2023. szeptember 05. 14:06
Mit csinálnának az ukránok vagy a NATO, ha a magyar katonaság bevonulna Kárpátaljára ? Semmit. Kárpátalja fel lenne szabadítva. Vagy magyar megszállás alá kerülne. Mit tenne a világ, mit tehetne ? SEMMIT ! ELŐRE TEHÁT ! Az ok: az úgynevezett Ukrajna sanyargatja az ŐSHONOS magyarságot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!