„Történelmet írtunk!” – Izraeli légvédelmi rendszert telepítenek Németországba

2023. szeptember 28. 17:40

Az izraeli védelmi miniszter szerint Németország mindig is kiállt Izrael biztonságáért, és az izraeliek büszkék, hogy most hazájuk segíthet Németországnak.

2023. szeptember 28. 17:40
null

Aláírták csütörtökön Berlinben az Arrow 3 nevű izraeli légvédelmi rendszer németországi telepítéséről szóló szándéknyilatkozatot, a megállapodást mindkét ország védelmi minisztere történelmi jelentőségűnek nevezte. Boris Pistorius német védelmi miniszter az aláírási ceremónia után tett nyilatkozatában kiemelte, hogy 

 

hazája nem várhat egy európai rendszer kifejlesztésére, a légtér védelméről „most kell gondoskodni”. 

 

Azonban az Arrow 3 nem csak Németországot védi, mert az európai NATO-partnereket is szolgáló úgynevezett Európai Égi Pajzs Kezdeményezés (European Skyshield Initiative, ESSI) részeként telepítik. Hozzátette, hogy a beszerzésről szóló szándéknyilatkozat aláírásának napja „túlzás nélkül történelmi”.   

„Történelmet írtunk”

Hasonlóan fogalmazott Joav Galant izraeli védelmi miniszter, mint mondta, „két egyszerű aláírással történelmet írtunk”. Németország mindig is kiállt Izrael biztonságáért, és 

az izraeliek büszkék, hogy most hazájuk segíthet Németországnak 

– tette hozzá. Megjegyezte, hogy holokauszttúlélők leszármazottjaként ez személyesen is sokat jelent számára. A rakéták elleni leghatékonyabb izraeli védelmi rendszerként számon tartott Arrow 3 nagyjából négymilliárd euróba kerül, exportja az izraeli védelmi ipar történetének legnagyobb szabású ügylete. 

Az izraeli-amerikai fejlesztésű rendszer kiépítése a tervek szerint két évig tarthat. A német kormány az ország védelmi képességének fejlesztésére elkülönített 100 milliárd eurós alapból finanszírozza a beruházást.

(MTI)

Nyotóképen: Arrow 3 / Wikipédia

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
P_F_Juli
2023. szeptember 29. 12:49
Ha a németeknek izraeli segítségre van szüksége, akkor nagyon be vannak "gyulladva". 1945-ben ki tett volna egy ilyen lépésre tétet? A felszínen mehet bármilyen párbeszéd, "sok beszédnek sok az alja." Nem tisztul a kép, egyre bonyolultabbak a kapcsolatok.
B_kanya
2023. szeptember 29. 12:39
"benedek77 2023. szeptember 28. 19:14 Ez a rendszer hol volt élesben tesztelve?" Izraelben, lelőttek vele egy szíriai légvédelmi rakétát, ami épp egy izraeli F-16-ost hajkurászott. Csak kicsit árnyalja a képet, hogy ez egy Sz-200-as rendszer rakétája volt.
B_kanya
2023. szeptember 29. 12:38
"vaevictis-2 2023. szeptember 28. 18:17 Első gondolata az lenne az embernek: "hogyhogy a libcsi Nèmetországban, és nem a Netanjahuval szövetséges Magyarországon telepítik az izraeli rendszert." https://mandiner.hu/kulfold/2022/11/vaskupola-honvedelem-izrael-ukran-raketa "Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Novák Katalin köztársasági elnökkel közös izraeli útját követően jelentette be, hogy jövőre rendszerbe áll Magyarországon „a Vaskupola szeme”, a Hamász rakétáinak korai felderítésére és semlegesítésére használt, legendás izraeli légvédelmi rendszer ELM-2084 típusú légtérellenőrző, légvédelmi és tüzérségi felderítőradarja." Nem vagy te hülye, csak nincs szerencséd, mikor gondolkodni próbálsz :)
Kozmosz
2023. szeptember 29. 00:09
A németek is büszkék, hogy segíthettek anno az izraelieknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!