Több ezer orosz állampolgárt szólítanak fel a lettek az országuk elhagyására

2023. szeptember 21. 22:22

A kiutasítások főleg az időseket és a védelemre szorulókat sújtják, akik nem jelentenek fenyegetést a lett nemzetbiztonságra.

2023. szeptember 21. 22:22
People hold up a banner which reads "Latvia my country. Russian - my language" at the Latvian-Russian Union protest against the minority schools' transition to full Latvian language learning on September 7, 2022 in Riga, Latvia.

Mintegy 3500 orosz állampolgárt szólítanak fel a héten írásos formában Lettország elhagyására – közölte csütörtökön a rigai bevándorlási hatóság.

A tájékoztatás szerint olyan emberekről van szó, akik nem nyújtottak be kérelmet határozatlan idejű tartózkodási engedély iránt, illetve a szeptember elsejei határidőig nem jelentkeztek lett nyelvvizsgára. Ezért tartózkodási engedélyüket lejártnak tekintik, így Lettországot november 30-ig el kell hagyniuk.

Tavaly ősszel a lett parlament megszigorította az orosz állampolgárok tartózkodási engedélyére vonatkozó szabályokat

az Ukrajna elleni orosz háború nyomán. Ahhoz, hogy az érintettek továbbra is a balti országban maradhassanak, tartós tartózkodási engedélyért kell folyamodniuk, valamint – kevés kivételtől eltekintve – bizonyos fokú lett nyelvismeretet kell bemutatniuk.

Az 1,9 milliós, Oroszországgal határos Lettország lakosságának 30 százalékát orosz ajkúak teszik ki, akik nagyrészt még a szovjet időkben telepedtek le ott. Az új szabályozás miatt, amely hatósági adatok szerint hozzávetőleg 20 ezer embert érint, heves társadalmi vita alakult ki.

A nyelvvizsgák ügye

A parlament ezért a kormány javaslatára további két évet biztosított a nyelvvizsgák letételére. Aki idén szeptember elsejéig nem tudott levizsgázni, két évre szóló tartózkodási engedélyt igényelhet, illetve ez idő alatt újabb vizsgát tehet.

Azok viszont, akik egyáltalán nem jelentek meg a vizsgára, most levelet kapnak a bevándorlási hatóságtól.

Korábbi értesülések szerint mintegy 13 ezer orosz állampolgár jelentkezett nyelvvizsgára, és 11 ezren teljesítették is a követelményeket. A szabályozás bírálói szerint a nyelvismereti szigorú követelményrendszer, illetve

a kiutasítások főleg az időseket és a védelemre szorulókat sújtják, akik nem jelentenek fenyegetést a lett nemzetbiztonságra.

Sokan közülük egész életüket Lettországban töltötték. A szabályozás támogatói viszont éppen azzal érvelnek, hogy az érintetteknek ezért elegendő idejük és lehetőségük volt a lett nyelv elsajátítására.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: GINTS IVUSKANS / AFP

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hcs336
2023. december 16. 22:24
Menjeneg a fenébe a lettek. Addig szórakoznak az oroszokkal, amíg rájuk is rájár a rúd. Örüljenek, hogy leválhattak az oroszoktól. ű Az EU érdekes módon itt nem figyeli a demokráciát. Itt nem baj, hogy diszkriminálnak egy népet. A baj, ha a buzit buzinak nevezik, az afrikaiakat négernek, stb. Milyen szenny társaság ez az egész?
alkaloidablog
2023. december 05. 21:22
A cikk aban téved, hogy orosz állampolgárokról lenne szó. Ez a történet rendkívül durva: a Szovjetunió felbomlása után nem kaptak ugyanis orosz állampolgárságot, mivel Lettországhoz kerültek. A lettek pedig azóta halogatják az állampolgárság megadást. Találkoztam ilyen lettországi orosszal egy jazz koncerten. Megmutatta az útlevelét, döbbenetes, az állampolgáérságot jelölő rovatba hivatalosan be van nyomtatva, hogy "állampolgárság nélküli személy". Ezeknek az embereknek egyszerűen semmilyen állampolgárságuk nincsen!
Pneumaticus
2023. december 05. 18:14
Soviniszta tempó, ha a szülőföldjükön élő emberektől nyelvvizsgát kérnek... Pl. székelyektől románt. Nem tűrnék, de Orbánék sem. Az EU persze kussol. Az USA megvette őket kilóra. Pfuj.
llnnhegyi
2023. december 05. 16:50
Mi lesz akkor,ha befejezésül behívják az orosz honvédelmi erőket? Baszhatjátok a NATO-t.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!