Szénbányát bővítenek a szélerőművek helyén Németországban

2023. szeptember 01. 09:42

A zöldpárti politikusok szerint ez hatalmas előrelépés.

2023. szeptember 01. 09:42

A német RWE energiaipari óriásvállalat megkezdte egy szélerőműpark lebontását, hogy helyet csináljon egy külszíni lignitbánya további bővítésének Észak-Rajna-Vesztfália nyugati régiójában – írja az euobserver. Egy szélturbinát már lebontottak, és további hetet terveznek eltávolítani, hogy további 15-20 millió tonna barnaszenet termeljenek ki. 

A bontás része annak az egyezségnek, amelyet Robert Habeck, zöld párti gazdasági és éghajlatvédelmi miniszter és Mona Neubaur, Észak-Rajna-Vesztfália gazdasági minisztere kötött tavaly, abból a célból, hogy engedélyezzék a bánya bővítését. Cserébe az RWE-nek bele kellett egyeznie abba, hogy 2030-ban – nyolc évvel a korábbi határidő előtt – fokozatosan kivonul a széntermelésből.

Ez egy jó nap az éghajlatvédelem számára” 

– mondta akkor Habeck. Az RWE és a német kormány a garzweileri szénmezők bővítését az Ukrajna elleni orosz invázióval és az azt követő energiaválsággal indokolta. Habeck „helyes döntésnek” nevezte a bővítést. Oliver Krischer zöldpárti politikus „az elmúlt évek egyik legnagyobb előrelépésének” nevezte a bővítést.

Az Aurora energetikai tanácsadó cég azonban megállapította, hogy a garzweileri külszíni bánya bővítése miatt az ország nem tudja majd tartani a klímavédelmi vállalásait.

Ezt is ajánljuk a témában

Szakvélemény nélkül tennék lehetővé a nemváltást Németországban 18 éves kortól

Amennyiben a törvény jóváhagyásra kerül, úgy az 1980 óta érvényben lévő törvényi szabályozást váltja fel.

***

Nyitókép: Klaus-Dietmar Gabbert / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik