Szakvélemény nélkül tennék lehetővé a nemváltást Németországban 18 éves kortól

2023. augusztus 23. 17:30

Amennyiben a törvény jóváhagyásra kerül, úgy az 1980 óta érvényben lévő törvényi szabályozást váltja fel.

2023. augusztus 23. 17:30

A német kormány megítélése alapján, az érvényben lévő törvény rendkívül bonyolult eljárást biztosít a nemek bejegyzésének hivatalos megváltoztatásához, illetve ehhez kapcsolódóan a keresztnév módosításához. A kabinet – élén az igazságügyi, valamint a családügyi miniszterrel – ezen mindenképp könnyíteni akar – olvasható az Infostart oldalán. 

Amennyiben a törvény jóváhagyásra kerül, úgy az 1980 óta érvényben lévő törvényi szabályozást váltja fel. A tervezet a ZDF szerint 

transznemű, valamint az interszexuális és a nem bináris személyek dolgát „könnyítené meg”, 

amennyiben a nem és a keresztnév eddigi bejegyzését változtatni, illetve a hivatalos dokumentumokban is tükröztetni kívánja. Mindez lehetővé válna az eddigi, rendkívül szigorúnak tartott szakértői, a többi között két pszichiátriai vizsgálat nélkül.

A javaslat előírja, hogy 18 éves kortól az anyakönyvi hivatalban a jövőben szakvélemény nélkül kell lehetővé tenni a nemi bejegyzés és a keresztnév megváltoztatását. A 14 alatti kiskorúak esetében a törvényes gyámnak kell kérelmeznie mindezt. A 14. életévüket betöltött kiskorúak maguk is benyújthatják a változtatásra vonatkozó nyilatkozatot. Ez azonban csak akkor válik hatályossá, ha a törvényes gyámok ehhez hozzájárultak.

A tervezet szerint amennyiben az érintett személy meg kívánja változtatni eddigi nemi bejegyzését, a jövőben erre vonatkozóan csupán szándéknyilatkozatot kell benyújtania az anyakönyvi hivatalhoz.

Mindez attól teljes mértékben függetlenül történik, hogy a módosítást kérelmező átesett-e bármilyen, a nem megváltoztatását célzó kezelésen.

Az érvényben lévő törvény törvény kimondja, hogy a nem és a keresztnév bejegyzésének megváltoztatása csakis pszichológiai vizsgálat és az ezt követő bírósági döntés után lehetséges. Az érintettek közül sokan arra panaszkodtak hogy gyakran nagyon "intim" kérdéseket kellett elviselniük. A folyamat emellett hosszadalmas és költséges.

Nyitókép: FRANK HOERMANN/SVEN SIMON/AFP

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
FreedomEva3
2023. augusztus 27. 20:35
A pusztítás új formái.
alenka
2023. augusztus 27. 01:55
Sokáig nácik voltak.....pár év múlva transzok lesznek...
Martell 2
2023. augusztus 23. 23:23
Itt is van egy pár nemváltó komcsi, az ukránok seggét nyalják.
Ehetős Odó
2023. augusztus 23. 22:32
Tort ül a hülyeség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!