Oroszország-szakértő: Prigozsin halála bárkinek érdekében állhatott, talán csak Putyinnak nem

2023. szeptember 02. 16:06

Krausz Tamás szerint az orosz elnök népszerűsége növekszik, ráadásul nem állt érdekében meggyengíteni az orosz külpolitikát.

2023. szeptember 02. 16:06
PUTYIN, Vlagyimir

A Két tűz között legutóbbi adásának vendége Krausz Tamás, történész volt. A szakértőt a műsorban többek között Prigozsin haláláról is kérdeztek.

Ezt is ajánljuk a témában

Szakértő: Putyin népszerűsége növekedett

Krausz Tamás kérdésre válaszolva elmondta: kezdetben maga is azon az állásponton volt, hogy Prigozsin halála az orosz központi hatalom érdekében állhatott, „mert ugye volt a lázadás, Putyin azt mondta, hogy ez árulás, tehát akkor ez a központi hatalomnak a munkája.”

Azonban mint a szakértő rámutatott: kiderült az is, hogy „nem csak ezek a helyi orosz szálak vannak. Van az afrikai szál” – vetette fel példaként Krausz Tamás, valamint a műsorvezető kérdésére válaszolva úgy fogalmazott:

bárkinek érdekében lehetett innen, a nemzetközi szálat tekintve, talán csak a Putyin szempontjából nem.”

„Miért jó neki meggyengíteni az afrikai szálat? Az orosz külpolitikában ez egy rendkívül fontos elem” – mutatott rá a szakértő.

Krausz Tamás kérdésre válaszolva hozzátéve azt is, hogy egy újabb felmérés szerint Putyin népszerűsége 80 százalék körül van. „Ez egy óriási szám” – húzta alá a szakértő, kérdésre válaszolva megerősítve azt is, hogy „ez egy valós szám”, melyet több forrásból is értesülve is meg tud erősíteni.

Krausz továbbá kitért arra is: meglátása szerint Putyin népszerűségének növekedése megerősíti azt is, hogy az emberek félnek a felbomlástól, félnek az összeomlástól, félnek mindentől, ami a mindennapi életüket valamilyen értelemben negatívan befolyásolhatja, valamint azt is, hogy „az emberek sokszor nem látják azt, hogy Putyin után valami jobb jön”. Mint fogalmazott: „mindegy, hogy mi jön, nem tudjuk, de az emberek attól a változástól félnek, aminek nem tudják a természetét és a perspektíváját.” Ez nem orosz sajátosság, de ez „Oroszországban egy jelentős faktor” – húzta alá a szakértő.

Ráadásul a másik momentum, ami a Prigozsin-ügyet megkveri, az a szakértő szerint az, hogy „bármi lehetséges. Még az is lehet, hogy nem is bűneset történt, hanem tényleg fölrobbant a repülő, mert rosszul vezették a gépet” – tette hozzá.

Az említett beszélgetést az alábbi videóban hallgathatja vissza:

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov

***

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fabulon a bőre őre
2023. szeptember 03. 13:16
Nem Putyin volt. Nem Oroszországban tenné, nem lenne máshol vizsgálat. Nem ölne meg még kilenc embert. Nem ölné meg a népi hőst. Stb. Kapna egy golyót és kész.
Zilizi Gábor
2023. szeptember 03. 00:34
Szurovikin tabornok volt. Ennyi! Menesztették és elintezte Prigozsint. Bosszuból. Nna.
Bell & Sebastian
2023. szeptember 02. 22:42
Es stimmt.
Csakislovacska
2023. szeptember 02. 22:12
Mandi! Annyira izgalmas lenne,ha… Ha egyszer olyan szaGértő is megszólalhatna… Naaaa? Aki nem egy aljazsidó,marxista,trockista bolsevik?! Naaaa,ugye képesek vagytok rá,ugye? Krausz elvtárs,igaz akkoriban még nem szaGértőnek hívták,a 80’- as években már trockij után kutatott hol máshol mient Ámerikában… Most meg szinte a fidesz olvasóközönség kedvenckéje lett,hát nem aranyos ez az egész gengszterváltás? Boaaaaaaaaa!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!