Sikeres gazdaságpolitika vagy fenntarthatatlan pénzszórás? – mérlegen Joe Biden Amerikája!

2023. szeptember 16. 15:11

A demokraták szerint eredményes a „Bidenomics”, sokan mégis elégedetlenek az amerikai elnök gazdaságpolitikájával.

2023. szeptember 16. 15:11
Government Debt Ceiling and Federal Government Shutdown
Pataki Zoltán
Pataki Zoltán

Joe Biden elnökségének harmadik évének végén a demokraták magabiztosan a „Bidenomics” nevű gazdaságpolitikájukat állították kampányuk középpontjába, és valóban, egyes adatok igen kedvezők az amerikai gazdaságnak. Ennek ellenére az amerikaiak konzekvensen elégedetlenek az elnök teljesítményével, ha a pedig az amerikai gazdaság egészét tekintjük, akkor máris nem olyan fényes a helyzet, mint ahogy azt a Fehér Ház közleményei sugallják. Következő cikkünkben annak igyekszünk utánajárni, valójában hogyan is áll az Egyesült Államok gazdasága.

A sikerek

Az Egyesült Államokban rekordalacsony a munkanélküliség – 3,8 százalék –, és bőségesen érkeznek a külföldi működőtőke-befektetések (FDI) az országba – főként az európai gazdaságok kárára

Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) 2022-ben 2,1 százalékkal fog növekedni, ami viszont gyengébb teljesítmény, mint 2021-ben. Ez ugyanakkor még mindig sikernek könyvelhető el, miután az első két negyedéven át zsugorodott az amerikai gazdaság – technikai recesszióban volt.  

Ezt is ajánljuk a témában

Wikipédia-blama: a Biden-kormányzat miatt nem lehet már szerkeszteni a „recesszió” definícióját

A Fehér Ház ragaszkodott ahhoz, hogy az Egyesült Államok gazdasága nem került gazdasági visszaesésbe.

Miért elégedetlenek mégis az amerikaiak?

Habár a demokraták sokszor úgy állítják be, hogy Biden gazdaságpolitikájával egyszerűen csak a nem vele szimpatizálók elégedetlenek, ez azonban korántsem elegendő magyarázat ahhoz, hogy megértsük, valójában milyen folyamatok játszódnak le az amerikai háztartásokban. Habár az infláció üteme csökkent (3,7 százalék) az utóbbi hónapokban – éppen nem Biden, hanem a Federal Reserve döntéseinek hála –, de ennek a csökkentésének a hatásai csak később fogják éreztetni a hatásukat.

Például kérdéses, hogy képesek lesznek-e valaha visszafizetni azt az összesen ezermilliárd dollárnyi hitelkártya-tartozást, amelyet az utóbbi időben korábban sosem látott gyorsasággal halmoztak fel. Éppen akkor, amikor az adatok szerint a reálbérek több mint egy évtizede nem csökkentek akkora mértékben, mint most. A statisztikák szerint a háztartások valós mediánjövedelme 2022-ben 74 ezer 580 dollár volt, ami 2,3 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest.

A legnagyobb csökkentést éppen a középosztály szenvedte el,

az ő körükben 3,6 százalékos csökkenés volt tapasztalható. A háztartások adózás utáni reál-medián jövedelme 2022-ben 8,8 százalékkal csökkent 2022-ben. Ennek és a világjárvány alatti ösztönzők kivezetésének eredményeként a gyermekek kiegészítő szegénységi mutatója 7,2 százalékponttal 12,4 százalékra ugrott 2022-ben.

A gazdasági szakértők amiatt is aggódnak, hogy a szegénységi ráta hosszú távú, rendszerszintű megoldás nélkül csak tovább fog romlani, mivel a világjárvány idején nyújtott ösztönző juttatások megszüntetése egybeesik a lakhatási költségek növekedésével, a hajléktalanság ugrásszerű növekedésével és a megélhetési költségek emelkedésével.

Egy másik tényező, ami miatt nem lehetnek elégedettek az amerikaiak, az ingatlanpiac. Az infláció elleni küzdelem eredményeként egekbe szökő hitelkamatok, valamint a már korábban is magas ingatlanárak miatt 

manapság a fiatalok többségének szinte lehetetlen ingatlanhoz jutnia. 

Az amerikai lakáspiacról mintegy 6,5 millió lakás hiányzik

Csökkenő dollárdominancia 

A dollár mint világpénz visszaszorulására figyelmeztetett a JP Morgan. A világ legnagyobb bankja szerint a világgazdaságban a dollármentesítés jelei mutatkoznak. A bank szakértői úgy látják, hogy bár a dollár általános használata továbbra is az élmezőnyben van, közelebbről megvizsgálva a helyzetet, a kép összetettebb. A dollár aránya világ országainak devizatartalékaiban a rekord alacsony 58 százalékra esett vissza. Bár ez még mindig messze a legnagyobb részesedés a globális valuták közül, ez az arány még rosszabb, ha figyelembe vesszük az aranytartalékokat, amelyek most a tartalékok 15 százalékát teszi ki, szemben az öt évvel ezelőtti 11 százalékkal – mondják a bank elemzői. 

Egyre nagyobb, és egyre drágább adósság

Joe Biden feje ugyanakkor fájhat a fiskális adatok miatt is. Az államadósság növekedését idén sem sikerült megállítani, sőt éppen a Bidenomics egyes részei miatt – például a „zöld átállás”, az állami szubvenciók egyes ágazatokban – az 2022-ben is rekordszintre emelkedett, és immár meghaladta a 32 ezer milliárd dollárt. Ugyanez Donald Trump elnökségének végén „csak” 26,9 ezer milliárd dollár volt.

A New York Times szerint ezzel a 32 ezer milliárd dolláros határt kilenc évvel korábban érték el, mint ahogy azt a világjárvány előtti előrejelzések előrevetítették.

Ezt is ajánljuk a témában

Hatalmas pofont kapott Az Egyesült Államok: megvonta „AAA” besorolását a Fitch Ratings

A hitelminősítő az erősödő politikai polarizáció és az államadósság miatt lépett.

Idén az adósságplafon megemeléséről szóló viták különösen hevesek voltak, hiszen a republikánusok vannak többségben a képviselőházban. Ennek a csillagászati összegű adósságnak a fenntartása pedig éppen az infláció elleni harc hatására válik egyre lehetetlenebbé. A növekvő kamatok kifizetése egyre nehezebb lesz, figyelmeztetett a Kongresszusi Költségvetési Hivatal (CBO) is. 

Az Egyesült Államok államadóssága a következő három évtizedben csaknem megduplázódik,

 

és az összegre fizetett kamatok a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyítva megháromszorozódnak – figyelmeztetett CBO. A jelenlegi törvények változatlanul hagyása esetén a szövetségi államadósság a GDP 98 százalékára becsült idei értékről 2029-re 107 százalékra, 2053-ra pedig 181 százalékra ugrik – olvasható a szervezet jelentésében. Az idei első negyedévben az amerikai kormányzat kamatfizetései a GDP 3,5 százalékára emelkedtek, szemben a 2022-es év azonos időszakában mért 2,4 százalékkal.

A kincstár szerint pedig majdnem megháromszorozódott az amerikai költségvetési hiány, amely október és június között mintegy 1,39 ezer milliárd dollár volt a tárca szerint. Ez a szám a tavalyi év azonos időszakában 515,1 milliárd dollár volt. A kincstári adatokból kiderült, hogy a hiány növekedésének fő oka az állami kiadások erőteljes növekedése és az adóbevételek jelentős csökkenése volt. Phillip Swagel, a Kongresszusi Költségvetési Hivatal igazgatója szerint a jövőben szövetségi hiány átlagosan évi 2 ezer milliárd dollár körül lesz. Ehhez érdekes adalék, hogy Az Egyesült Államokban közel

három évtized óta először fordul elő, hogy a kamatköltségek elérik a katonai kiadásokat

– mindkettő körülbelül 900 milliárd dollár. Jövőre pedig szinte biztos, hogy a kamatfizetések meghaladják majd a védelmi kiadásokat.

Láható, hogy míg vannak olyan területek, amelyeken sikert ért el a Biden-kormányzat, ugyanakkor megkérdőjelezhető, hogy a Bidenomics hosszú távon is fenntartható-e. 

 

Nyitókép:  Getty Images / Douglas Rissing

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik