Novák Katalin felszólalt az ENSZ-ben

2023. szeptember 19. 06:35

A köztársasági elnök azok hangját szeretné felerősíteni az ENSZ-ben a világ vezetői előtt, akik elszenvedik a háborút.

2023. szeptember 19. 06:35

A béke hiányában sok, a fenntartható fejlődés érdekében tett erőfeszítés kerülhet veszélybe, vagy maradhat eredménytelen – mondta el Novák Katalin köztársasági elnök hétfőn New Yorkban, az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok értékeléséről tartott magas szintű tanácskozásának levezető társelnökeként, írta meg a hirado.hu.

Az államfő szerint együtt kell dolgozni a béke útjának keresésén a világ valamennyi konfliktus sújtotta térségében, mert 

béke híján növekszik fenyegetettség, fokozódik a fegyverkezési verseny, 

valamint megszakadnak a nemzetközi kapcsolatok. Hozzátette: azok hangját szeretné felerősíteni az ENSZ-ben a világ vezetői előtt, akik elszenvedik a háborút. Elmondta, hogy a közelmúltban Ukrajnában járt, és az ott élő emberek üzenetét is elhozta New Yorkba a világszervezet ülésére.

Novák Katalin második üzenetként hangsúlyozta: ha a családokat tönkreteszik, az iskolákat elhanyagolják, egyházat pedig lejáratják, akkor „elveszítjük életünk és az emberiség erkölcsi horgonyát, és ez végzetes hiba”. Beszédének harmadik pontjaként felelős gyermekvállalást és szülői magatartást sürgetett. Szerinte 

az „üres bölcsők világáért” nem érdemes harcolni.

Novák Katalin Magyarország fenntartható fejlődés iránti elkötelezettségét azzal világította meg, hogy 

a 2023-as globális fenntartható fejlődési rangsorban Magyarország a 22. helyen szerepel 166 ország között.

A magyar államfő hétfőn részt vett ugyancsak a fenntartható fejlődés jegyében szervezett, a nők jogairól szóló munkaebéden, amelyen mások mellett részt vett az ENSZ jószolgálati nagyköveteként Natalie Portman színésznő is. Novák Katalin részt vett egy gálavacsorán is, amelyen kitüntetést vett át Henry Kissinger, az Egyesült Államok Nobel-békedíjas korábbi külügyminisztere, aki idén ünnepelte 100. születésnapját.

A magyar államfő kedden beszédet tart az ENSZ 78. ülésszakának közgyűlési általános vitájában, amelyben szintén kedden szólal fel Joe Biden amerikai elnök, írják.

Ezt is ajánljuk a témában

Mindenkit túlélt a reálpolitika nagymestere – 100 éves lett Henry Kissinger

Élő történelem, Nixon egykori külügyminisztere, egykori világháborús katona és hetven éve a nagypolitika formálója: portrénk a 20. század és korunk egyik felmérhetetlen jelentőségű alakítójáról, aki 100. születésnapját ünnepli.

Nyitókép: Facebook

 

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik