Nagy a baj Romániában: egyre több 12 éves drogozik

2023. szeptember 19. 11:28

Csak Bukarestben, valamint Ilfov megyében mintegy 750 ezer ember vallotta be, hogy legalább egyszer fogyasztott drogokat.

2023. szeptember 19. 11:28
null

Az elemzések azt mutatják, hogy egyre többen használnak illegális szereket, és csak Bukarestben, valamint Ilfov megyében mintegy 750 ezer ember vallotta be, hogy legalább egyszer fogyasztott drogokat” – mondta Alina Gorghiu román igazságügyi miniszter az egyik országos csatorna hétfő esti műsorában a Maszol tudósítása szerint. „A drogfogyasztás problémáját már nem lehet tagadni. A drogellenes ügynökség éves jelentéséből kiderül, hogy mennyire összetett és elterjedt ez a probléma. Ez késztetett arra, hogy elmondjam: a kábítószer-kereskedelmet másképp kell kezelni, mint a kábítószer-használatot” – jelentette ki a miniszter.

A román drogellenes központ múlt évi jelentése szerint a 15–64 éves korosztályban van a legtöbb fogyasztó az országban. Ugyanakkor kifejtette, probléma az is, hogy egyre fiatalabb korban kezdenek el kábítószereket használni, sajnos már 12 éves korban jellemző a drogfogyasztás.

Alina Gorghiu miniszter megoldásként a kábítószer-kereskedők nyilvántartásának bevezetését javasolta – a szexuális bűnözők nyilvántartásának mintájára.

A miniszter azzal érvelt a nyilvántartás létrehozása mellett, hogy a hazai börtönökben jelenleg fogva tartott 23 ezer elítéltből 1087 kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos bűncselekmények miatt került rácsok mögé, és körükben igen magas, több mint 65 százalékos a visszaesők vagy büntetett előéletűek aránya. „Vagyis a drogkereskedők magas bűnözési potenciállal rendelkeznek” – jelentette ki.

Nyitókép: Kábítószerfüggő Bukarest belvárosában 2016. május 19-én. Forrás: MTI Fotó, Balogh Zoltán

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik