Megszólalt Elon Musk a Krím fölötti műholdakról – nem akarta fokozni a háborút

2023. szeptember 08. 12:24

A milliárdos saját bevallása szerint a Starlink nem volt aktív a Krím fölött – viszont hiába kérték az ukránok, nem kapcsolta be őket.

2023. szeptember 08. 12:24

Elon Musk pár nap múlva megjelenő életrajzi könyvében sajtóhírek szerint az áll, hogy hogy az amerikai üzletember szándékosan kapcsolta ki a Starlink működését a Krím közelében, hogy meghiúsítsa az ukrán fegyveres erők dróntámadását az orosz haditengerészet ellen – 

legalább is ezt állítja a CNN.

Ezek szerint Musk titokban utasította a mérnökeit, hogy kapcsolják ki a Starlink műholdas kommunikációs hálózatát egy nagy ukrán offenzíva során – írta Mario Nawfal az X-oldalán.

Nawfal meglátása szerint a robbanóanyaggal felfegyverzett ukrán tengeralattjáró drónok rejtélyes módon elvesztették a kapcsolatot, miközben az orosz hadihajók felé haladtak. Állítása szerint azonban most már lehet tudni, hogy Musk szándékosan deaktiválta a Starlinket. Az ukrán tisztviselők a műholdak újraaktiválásáért könyörögtek, Musk azonban attól tartott, hogy a támadás nukleáris választ válthat ki Oroszországból.

Elon Musk is válaszolt

A nagy port felkavart állítások kapcsán megszólalt maga Elon Musk is. 

Musk azt hangsúlyozta egy kommentben: „A Starlink a kérdéses régióban soha nem voltak aktiválva. A SpaceX nem deaktivált semmit.”

Ez ebben a formában az eredeti állítás, a deaktiválás cáfolata – Musk ugyanakkor folytatta a saját álláspontjának kifejtését.

„A kormányhatóságok kérése volt, hogy a Starlinket aktiválják egészen Szevasztopolig” – írta a tech guru az X-oldalán.

Elon Musk meglátása szerint a kérés mögött egy olyan nyilvánvaló szándék húzódott meg, hogy elsüllyesszék a horgonyzó orosz flotta nagy részét. „Amennyiben beleegyeztem volna a kérésükbe,

akkor a SpaceX kifejezetten bűnrészes lett volna egy súlyos háborús cselekményben és a konfliktus eszkalációjában”

– fogalmazott Musk, aki tehát nem deaktiválta a Starlinket, hanem állítása szerint kormányzati kérések ellenére sem kapcsolta be az addig nem működő hálózatát a térségben.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: AFP/ ANGELA WEISS

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. szeptember 09. 13:24
Musk nagyon jól látja a lehetséges következményeket. Igen, ez az út oda vezet, hogy egypár millió globálszörnyeteg az egész emberiséget félrevezetheti, kiszolgáltatottá, rabszolgává teheti, szellemileg és anyagilag kiszipojozhatja. A katasztrófa elkerülhetetlenne válhat. Az USA pontosan ezt akarja. Fogunk mi még aurópaiak Kinának és az oroszoknok könyörögni, hogy mentsenek meg bennünket az USA-tól. Ezt egészen komolyan mondom.
blanconegro
2023. szeptember 08. 20:18
Jól tette.
KBA98
2023. szeptember 08. 17:21
Helyes!
EX_Terminator
2023. szeptember 08. 15:34
Jelenleg egyetlen egy szerencséje van a nyugatnak. Az összes őrülettel amit ezek a férgek művelnek? ÖNMAGUKAT IRTJÁK KI.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!