Lukasenka a Wagner-csoport kivonásáról: „Ezek alaptalan és ostoba követelések”

2023. szeptember 01. 19:41

A Wagner fehéroroszországi jelenlétével szembeni ellenállás indokolatlan, amíg külföldi csapatok állomásoznak Lengyelországban – véli a fehérorosz elnök.

2023. szeptember 01. 19:41
LUKASENKA, Aljakszandr

Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök „alaptalannak és ostobaságnak” nevezte Lengyelország és a balti államok követeléseit, amelyek az orosz Wagner-csoport Fehéroroszországból való kivonását követelik –jelentette csütörtökön a BELTA fehérorosz állami hírügynökség.

A BELTA idézte Lukasenkát, aki szerint a Wagner fehéroroszországi jelenlétével szembeni ellenállás indokolatlan mindaddig, amíg külföldi csapatok állomásoznak Lengyelországban és a balti államokban, amelyek mind a NATO tagjai – olvasható a Reuters hasábjain.

A Wagner, amelynek vezetője, Jevgenyij Prigozsin a múlt héten repülőgép-szerencsétlenségben életét vesztette Oroszországban, a Lukasenka által közvetített megállapodás értelmében harcosai egy részét Fehéroroszországba telepítette át, hogy véget vessen a zsoldos hadsereg rövid ideig tartó lázadásának az orosz védelmi rendszer ellen júniusban.

Lengyelország és szomszédai biztonsági fenyegetésnek tekintik a Wagner fehéroroszországi jelenlétét, és Varsó válaszul saját csapatainak egy részét kelet felé, a fehérorosz határ felé helyezte át.

A BELTA idézte Lukasenkát, aki szerint Lengyelországnak és a balti államoknak nincs joguk panaszkodni a fehéroroszországi Wagner miatt, amíg „akár egyetlen külföldi katona” is tartózkodik a területükön.

„Addig is ezek alaptalan és ostoba követelések” – mondta.

Fehéroroszország július végén közölte, hogy Wagner tagjai megkezdték különleges erőik kiképzését egy katonai lőtéren, alig néhány kilométerre a lengyel határtól.

Lukasenka azt mondta, hogy hadseregének hasznára válik, ha a Wagner képzi ki, amely az ukrajnai háború néhány leghevesebb csatájában Oroszország oldalán harcolt, és májusban hónapokig tartó harcok után befejezte Bakhmut városának elfoglalását.

Nyitókép: Alekszandr Zemljanyicsenko

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
macskusz-4
2023. szeptember 01. 20:07
Egyértelműen a kedvenc politikusom lett. Ő főzte meg az ellenfeleit?.Ja, nem: az egy másik volt....De akkor is szimpatikus.
macskusz-4
2023. szeptember 01. 19:52
Hihetetlenűl jól politizál. Nem idegeli Vlagyimírt. És képzi is magát. Pl. Részt vesz a Halálfejes Manók jégkorongcsapat edzésein.
Akitlosz
2023. szeptember 01. 19:46
Ez már megint csak egy diákmunkás google fordítós cikke.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!