Lengyelország behívatta az ukrán nagykövetet, Zelenszkijék egyre jobban pánikolnak

2023. szeptember 21. 09:26

Úgy tűnik, Varsó és Kijev viszonya egyre inkább elmérgesedik.

2023. szeptember 21. 09:26
null

Vaszil Zvarics ukrán nagykövetet beidézték a lengyel külügyminisztériumba, hogy „határozottan tiltakozzon” Volodimir Zelenszkij kijelentései miatt – írja a Reuters. Mint írják, Kijev eközben a kedélyek lenyugtatását hangsúlyozza, annak ellenére, hogy perrel fenyegetett meg több uniós tagállamot is a gabonaügy miatt.

Ezt is ajánljuk a témában

Rendkívüli: Lengyelország leállítja a fegyverszállítást Ukrajnába a gabonaimport körüli vita miatt

Az ukrán gabona tilalmát eredetileg az év elején vezette be több európai uniós ország, hogy megvédje a helyi gazdálkodók megélhetését.

Zelenszkij az ENSZ Közgyűlésén felszólalva azt mondta, hogy „egyes európai barátaink a politika színházában szolidaritást színlelnek, miközben egy gabona-thrillert valósítanak meg”. Az ukrán elnök szerint az ilyen országok „valójában segítik előkészíteni a színpadot egy moszkvai színész számára”.

Az elmúlt napokban a lengyel-ukrán kapcsolatok jelentősen bonyolódtak az ukrán gabonaszállítások embargója miatt.

Tarasz Kacska ukrán gazdasági miniszterhelyettes ezt követően bejelentette, hogy embargót vezet be a lengyel mezőgazdasági termékek behozatalára, Varsó pedig válaszul megígérte, hogy bővíti az Ukrajnából importtilalom alá eső termékek listáját.

Ezt is ajánljuk a témában

Kijevben pánikolnak, az ukrán gazdasági miniszterhelyettes most már tárgyalni akarna Varsóval a gabonaügyről

„Ukrajna tervében első pontként a Lengyelországgal való megegyezés megtalálása szerepel”, legalább is ezt állítja a korábban embargóval fenyegetőző Tarasz Kacska.

Nyitókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik