Kísértet járja be Oroszországot

2023. szeptember 08. 20:01

A neosztálinizmus és a szovjetnosztalgia kísértete.

2023. szeptember 08. 20:01
PUTYIN, Vlagyimir
Péter Tamás
Index.hu

„»Nincs ember, nincs probléma« – fogalmazott egykor Joszif Sztálin, a Szovjetunió generalisszimusza és teljhatalmú diktátora, aki három évtizedes regnálása során nem sajnálta a fáradságot, hogy a gyakorlatban is minél hatékonyabban megvalósítsa e véresen egyszerű mondását. Bár Sztálin hetven éve halott, a szelleme tovább él Oroszországban, a Kreml pedig különböző eszközökkel maga is sokat tesz e szellemiség további erősítéséért. Noha a putyini és a sztálini rezsim sok tekintetben különbözik egymástól, azért az jelzésértékű, hogy az erőszak kultúrája egyik rendszertől sem idegen. A putyini rendszer pedig egyre inkább példaképként tekint Sztálinra.

A sztálinista módszerek, az erőszak kultúrája mutatkozott meg Jevgenyij Prigozsin közelmúltbeli halála kapcsán is, melyet még a belarusz elnök, Aljakszandr Lukasenka is »túlságosan durva, szakszerűtlen munkaként« jellemzett.

Pedig ha erőszakról van szó, Lukasenkának se kell a szomszédba mennie.

Jóllehet Lukasenka nyilatkozatával Putyint próbálta védeni, végső soron nem cáfolta azt a teóriát, hogy esetenként az orosz elnök is él a leszámolás eszközével, csak éppen – Lukasenka mondataiból ítélve – azok a leszámolások profibb, szofisztikáltabb módon vannak kivitelezve. 

Habár egyre csak keringenek az elméletek annak kapcsán, miért zuhant le Prigozsin gépe, és egyelőre semmi sem zárható ki százszázalékos bizonyossággal, a »baleset« kapcsán megjelent videón látható, hogy a zuhanó gépnek hiányzik az egyik szárnya. Mindez azon feltevéseket erősíti, miszerint a gép utasai merénylet áldozatai lettek, melyet nagy valószínűség szerint egy fedélzetre feljuttatott bombával, esetleg légvédelmi rakétával hajtottak végre.”

Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Szputnyik/Alekszandr Kazakov

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gebsi1
2023. szeptember 09. 17:38
köszönjük Emese
Hangillat
2023. szeptember 09. 15:16
"Kísértet járja be..." a világot, az ultraliberalizmusé, a balsevizmusé. PT látásmódja balse -vista, szívélyesen kíséri be ezt a kísértetet mint minden hasonszőrű és hátonszőrű világnáci média-árja saját, konzumidióta fogyasztói számára. A bolsevikok, nevükkel ellentétben, kisebbségben voltak, a MÁSSALHANGZÓK+, gender, woke stb. össz-kisebbségi léte miatt pol-pedofília, agresszivitás, hazudozás, gyűlöletkeltés, EU-EB- kvóta-idióták és média -árjai Byte-bite agyba-harapás a módi. Az il-ultraliberalizmus megőrzi a liberalizmus vállalható szellemiségét- ebből csinálnak azok 'autokrata-fasisztát'. (folytatva)
megmond6tom
2023. szeptember 09. 11:24
Kedves Péter Tamás! Ön hülye? Kérem ne válaszoljon a kérdés költői...
Kormánypárti2
2023. szeptember 09. 09:16
Aztán rögtön el is tévedt, mert már az EU-ban meg az USA-ban kísért minden nap.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!