Kiborult az LMBTQ-lobbi az olasz kormány új törvényjavaslata miatt, akad, aki már a kivándorláson gondolkodik

2023. szeptember 24. 13:59

Az olasz szenátus egy olyan törvényjavaslatot fogadna el, amely a béranyaságot egyetemes bűncselekménnyé tenné.

2023. szeptember 24. 13:59
null

A BBC beszámolója szerint az olasz hatóságok új intézkedéseket vezetnek be, amelyek az LMBT-családokat célozzák, és megnehezítik számukra a gyermekvállalást. A csatorna internetes oldalán elérhető cikkben fájlalják: sok azonos nemű szülő úgy érzi, hogy egy új törvény, amely illegálissá tenné a béranyaságot külföldön, személyes támadás ellenük.

Szigorodhat az import-béranyaság Olaszországban, rettegnek a meleg párok

„Két lehetőségünk van: Olaszországban maradunk és börtönbe kerülünk, vagy megszökünk” – fakadt ki egy egynemű házaspár a BBC-nek.

A férjek, Claudio és Davide (nem az igazi nevük) béranyaság útján szeretnének gyereket, egy másik országban élő nő hordozza a leendő gyermeküket.

A béranyaság mint gyakorlat Olaszországban, sőt Európa nagy részén ma is illegális, ezért a párok olyan országokba utaznak, ahol mégis legális – például az Egyesült Államokba és Kanadába –, majd hazaviszik gyermekeiket. Az olasz szenátus azonban hamarosan jóváhagy egy olyan törvényjavaslatot, amely 

a béranyaságot egyetemes bűncselekménnyé tenné, olyan súlyossá, hogy akkor is büntetőeljárás alá vonnák az illetőt, ha külföldön követik el.

A BBC cikkében kiemelik, ilyen tilalom egyetlen más országban sincsen. A beszámolóból kiderül továbbá az is, hogy ha a javaslat törvényerőre emelkedik, az olyan párok, mint Claudio és Davide, egymillió eurós pénzbírságra és akár két év börtönbüntetésre is számíthatnak.

„Attól tartok, a gyermekünknek nem lesznek szülei, mert börtönben leszünk” – kesergett Claudio. A házaspár a BBC empatikus cikke szerint egyenesen retteg attól, mi történhet velük és gyermekükkel, s arra kérték a brit orgánum stábját, ne fedjék fel kilétüket.

Attól tartanak, hogy valaki az olasz kormányban megtudja, kik ők, és célba veszi őket.

Száműzetéstől tart a két meleg férfi

A BBC szerint nem zárták ki annak lehetőségét, hogy hamarosan menekülésre készülnek, politikai menedékjogot kérnek LMBT-barátabb európai országokban. „Úgy érzem, száműzetésbe kényszerülök, csak azért, mert apa akarok lenni” – mondja Davide. Claudio pedig azt mondta, hogy a családjuk és a barátaik mind nagyon várják, hogy találkozzanak a babával. Azt is elmondta, összetörik a szívük, ha arra gondolnak, hogy kiszorítják őket Olaszországból. 

Nem akarom elhagyni a hazámat. Büszke vagyok arra, hogy olasz vagyok” 

– mondja Davide. Hozzátette: „Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy jó állampolgár legyek, és most bűnözőként kezelnek, csak azért, mert családot akarok.”

A béranyaságról szóló törvényjavaslat a nemrég Budapesten, a demográfiai csúcson járt Giorgia Meloni miniszterelnök konzervatív programjának része. A BBC szerint Meloni keresztény anyaként írja le magát, és szilárdan hisz abban, hogy egy gyermeket csak anya és apa nevelhet fel. Kiemelik azt is, hogy

Olaszország egy olyan ország, ahol a katolikus egyház befolyása mindig is erős volt,

a melegházasság illegális, és az azonos nemű pároknak kevesebb joguk van, mint Nyugat-Európa nagy részén. A mesterséges megtermékenyítés vagy örökbefogadás itt nem opció az LMBT-párok számára, így sokak számára a külföldi béranyaság az egyetlen módja a családalapításnak, fejtegeti a cikkszerző.

Ezt is ajánljuk a témában

Komoly vitákat okoz a kérdés

Ez a gyakorlat heves politikai vita középpontjában áll már igen régóta Olaszországban, a BBC szerint Meloni korábban úgy jellemezte, mint „egy förtelmes társadalom szimbólumát, amely összekeveri a vágyat a jogokkal, és Istent pénzzel helyettesíti”. A cikkben arra is felhívják a figyelmet, hogy Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes pedig a béranyaságot a pénzkiadó automata használatához hasonlította:

Egy ATM-nő, amely csecsemőket hoz létre, ez egy aberráció.”

Hozzátette: „Harcolni fogok ez ellen a barbár és embertelen gyakorlat ellen – már a gondolata is beteggé tesz”.  

A professzor a marihuánafogyasztáshoz hasonlítja a béranyaságot

A BBC-nek sikerült „szakértőt” találnia, aki a vezető politikusokkal szemben foglal állást. Angelo Schillaci, a római Sapienza Egyetem összehasonlító közjogi professzora egyenesen irracionálisnak nevezte a törvényjavaslatot, s azt mondta, nincs értelme a béranyaságot a pedofíliával és az emberiség elleni bűncselekményekkel egy jogi kategóriába sorolni.

„Ez a törvényjavaslat olyan dolgokat akar büntetni, amelyek legálisak azokban az országokban, amelyek szövetségeseink, például az Egyesült Államokban és Kanadában” – érvelt Schillaci professzor. Hozzátette:

Ez olyan lenne, mintha valakit azért perelnének be, mert füvet szívott Amszterdamban, miután hazatért.” 

A professzor szerint ez része az LMBT-jogok elleni szélesebb körű támadásnak Olaszországban.

Törvényhozási szándék a nők védelmében

Carolina Varchi, az Olaszország Testvérei parlamenti képviselője, aki a törvényjavaslatot megfogalmazta, vehemensen elutasítja ezt az interpretációt. Szerinte például a heteroszexuálisok veszik igénybe a legtöbb esetben a béranyaság intézményét, s ezért ez nem tekinthető az LMBT-családok elleni fellépésnek. 

Szakértők ezt megerősítik, többen azt mondták a BBC-nek, hogy az Olaszországban béranyaságot alkalmazó párok 90 százaléka heteró, és sokan közülük eltitkolják azt a tényt, hogy külföldre mentek gyermekvállalás céljából.

Varchi határozottan hisz abban, hogy az új törvény megvédi a nőket és méltóságukat. „Tűrhetetlen, hogy a nők testét olyan tárgyakká redukálják, amelyeket kilenc hónapra bérelnek, hogy gyermeket hozzanak a világra, akit aztán átadnak az ügyfeleknek” – fogalmazott” – fogalmazott. 

A képviselő elismerte, szerinte

a béranyaságot ugyanolyan súlyos bűncselekménynek kell tekinteni, mint a pedofíliát, és mint ilyet, büntetőeljárás alá kell vonni.

Azt javasolta azonban, hogy a legtöbb ember pénzbírságot kapjon, ahelyett, hogy börtönbe kerülne.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Indraneel Chowdhury / NurPhoto / AFP

 

Összesen 145 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2023. október 06. 05:59
A béranyaság gyermekkereskedelem akár hogyan is nézzük. Pénzért "terméket"
Fgabee
2023. szeptember 25. 12:50
Ha jól tudom, ojjóprában már szülhetnek a férfiak is... hajrá!
Palatin
2023. szeptember 25. 11:15
Ha törvénnyel csak azt érik el az olaszok, hogy a transzgenderek kivándorolnak, már megérte.
Diagnostika
2023. szeptember 25. 07:39
Szerintem a buziknak meg a lezbikusoknak egyáltalán eszükbe se szabadna jutni, hogy gyereket akarnak. Maradjanak csak meg maguknak, ahogy vannak, gyerek nélkül. Abból a kisgyerekből, ahogy nőni fog, felnőtt lelki roncs lesz. Sajnálom azokat a férfiakat és nőket, akik a saját nemükhoz vonzódnak, mert szerintem ez a dolog náluk így alakult ki belülről. Ezt valamilyen szinten elfogadom, DE AZT NEM, HOGY HA ŐK TISZTÁBAN VANNAK A MÁSSÁGUKKAL, MIÉRT NEM TUDJÁK ELFOGADNI, HOGY NEKIK NEM LEHET GYEREÜK ÉS PONT. Örüljenek egymásnak és szeressék egymást. Ennyi. Hisz azt ők is tudják, hogy gyereke csak anyának és apának lehet, azonos neműeknek nem!!! És hagyják ezt annyiban!!! Ez az ő privát ügyük. Egyáltalán nem kellene még tovább feszíteni a húrt egy kisgyerekkel, hogy még jobban felhívják magukra a figyelmet. Szerintem ez már PROVOKÁCIÓ A VILÁG FELÉ , HOGY EGYÁLTALÁN MEDDIG KÉPESEK EZEK AZ AMÚGYIS DEGENERÁLT EMBEREK elmenni... 🥶
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!