Jön a Le Pen kontra Le Pen verseny Franciaországban

2023. szeptember 08. 19:14

A Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés családon belüli kihívót kapott a 2024-es EP-választásokra: unokahúga, Marion Maréchal a rivális radikális jobboldali párt, a Visszahódítás színeiben indul ellenük a megmérettetésen.

2023. szeptember 08. 19:14
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Éric Zemmour pártja, a Visszahódítás (Reconquête!) szerdán bejelentette, hogy a 2024-es európai parlamenti választásokon saját listával indul, annak vezetője pedig Marion Maréchal lesz. 

A bejelentés nagy megrökönyödést okozott a francia nemzeti radikális oldalon, ahol 

a 2022-es elnökválasztás óta nagy verseny megy a két párt között a politikai dominanciáért. 

Éric Zemmour 2021 végén alapította a Visszahódítást, és a 2022-es elnökválasztáson a voksok 7 százalékát szerezte meg, ezzel negyedik lett az első fordulóban. A párt tagságát azon régi Nemzeti Front-, illetve 2018 óta Nemzeti Tömörülés (Rassemblement National)-szavazók alkotják, akik kiábrándultak a pártból annak enyhülő álláspontja miatt a bevándorlás, a család, a homoszexualitás és egyéb témák megítélésében.

Miért nagy húzás Maréchal indítása?

Ha a Visszahódítás további szavazókat akar elszipkázni erősebb riválisától, a Nemzeti Tömörüléstől, akkor Marion Maréchal a legalkalmasabb személy az ilyen irányú kampány vezetésére. A 33 éves politikus a Nemzeti Front-alapító Jean-Marie Le Pen unokája, a néhai pártvezér nimbuszának fénye rávetül a tevékenységére, 2012-ben 

a Nemzeti Front színeiben a francia történelem legfiatalabb parlamenti képviselője lett, a párt vezetőségébe is bekerült,

majd az önkormányzati politikában tevékenykedett.

2018 után ideiglenesen visszavonult a politikától, de 2022 nyarán nagy meglepetésre nyilvánosan nagynénje, Marine Le Pen kihívóját, Zemmourt támogatta az elnökválasztási kampányban.

Az elmúlt egy évben a Visszahódítás alelnökeként a párt építésében vett részt, a 2024-es EP-választási indulása a párt színeiben azonban már végleges szakítást jelent anyapártjával, és azzal együtt az atyai-családi párthagyománnyal is.

Visszahódítás = kemény francia nemzeti érdekképviselet

A fiatal nemzeti radikális párt bevándorlásellenes-euroszkeptikus platformon indul, Éric Zemmour pártvezető csütörtökön a Cnews-nak nyilatkozva úgy fogalmazott: 

a bevándorlás „az évszázad nagy kihívása Franciaország és Európa számára”, 

és egy választóvonal az iszlám világ és a keresztény Európa között, előző nap pedig a Le Figarónak azt mondta: a június 9-i voksolás igazából egy „népszavazás lesz a bevándorlásról”.

Marion Maréchal – aki Nemzeti Tömörülés listavezetője, Jordan Bardella ellenében méretteti meg magát – szintén elkezdte a kampányt. A TF1 televíziónak nyilatkozva közölte: a 2024-es voksolás egy igazi lehetőség lesz, hogy az EU-t irányító centristák és baloldaliak dominanciáját megtörve az „igazi jobboldalnak” legyen többsége. Mint fogalmazott, 

az európai politika nem az Európai Bizottság előírásainak való megfelelést, hanem az európai civilizáció megvédését jelenti 

– az európai értékek védelmét az iszlamizációtól.

Hova áll az új francia jobboldal?

A Visszahódítás listájának jelenleg 6-7 százalékot mérnek, vagyis a párt átlépné az ötszázalékos bejutási küszöböt, és konkrétan 5-6 mandátumot szerezne az EP-ben. Ugyanakkor a rivális Nemzeti Tömörülés még jelentősen erősebb, az előrejelzések szerint a voksok 25 százalékára számíthat.

A Zemmour-féle mozgalom nem megerősített hírek szerint már megkezdte a tárgyalásokat a Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) jobboldali frakcióval, az Európai Parlamentben ebben a pártcsaládban szeretnének politizálni. Ebben a frakcióban található az Olasz Testvérek (Fratelli d’Italia), a lengyel Jog és Igazságosság (PiS), a spanyol Vox párt vagy a Finnek Pártja is.

 

Fotón: A Visszahódítás párt alelnöke és elnöke, Marion Maréchal és Eric Zemmour beszélgetnek 2023. június 24-én  (forrás: GUILLAUME SOUVANT / AFP)

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
figyelő4322
2023. szeptember 08. 21:08
polárüveg, 2023 szeptember 08, 20:15 "... megosztják a szavazótáborukat." Igazad van. Még ha kissé más is a 2 párt programja, mégis ugyanazokra a szavazókra számítanak. Nem nagyon ismerem a francia választási rendszert, de ha lehetséges, akkor valóban össze kellene fogniuk (vagyis összefogva indulniuk! Nem lennék meglepve, ha a háttérben ott is valami 'sötét erők' működnének. Mivel a libernyák elitek már náluk IS eléggé lejáratták magukat... Csoda lenne, ha a megerősödő jobboldalt valakik meg akarnák osztani? Ez egy jól bevált recept, működött már máshol is, és a 'háttér-erőknek' megvannak az eszközeik erre most is!
koronaszepe
2023. szeptember 08. 21:08
No problem, nekik is kiközvetítjük Putyin 10 000 000 eurós támogatását...
Genusnextgen
2023. szeptember 08. 20:56
Ezt nem képes felfogni a kipcsak-cigány, a nácik internacionáléja nem működik, még nemzeten belül is egymás torkának esnek, öröm nézni.
Akitlosz
2023. szeptember 08. 20:21
Az igazi Le Pen a Le Pen, nem a zsidó pártjában induló.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!