Hurrikánként söpört végig a világsajtón, ahogy Putyin bocsánatot kért Magyarországtól

2023. szeptember 13. 08:59

Hatalmas érdeklődés övezi az orosz elnök kijelentését.

2023. szeptember 13. 08:59
PUTYIN, Vlagyimir

Ahogy a Mandiner is megírta, Putyin kijelentette: hiba volt szovjet tankokat küldeni 1956-ban Magyarországra. Már 

az egész világ az orosz elnök mondatain rágózik, 

amelyekben Putyin megkövette hazánkat az 1956-os szovjet beavatkozás miatt.

Az olasz Corriere della Sera egyenesen 

Putyin mea culpájának nevezi 

a Magyarországgal kapcsolatban elhangzottakat. Hozzáteszik, hogy a megjegyzés, miszerint helytelen más népek érdekeivel ütköző ellenséges cselekményeket végrehajtani, nem hangzott el Ukrajnával kapcsolatban.

A BBC arról ír, hogy Putyin szerint tévedés volt Magyarország és Csehszlovákia szovjet megszállása. A lap kiemelte, hogy Putyin bírálta a nyugati országokat, elsősorban az Egyesült Államokat is, amiért nyomást gyakorolnak szövetségeseikre, és inkább érdekeik vannak, mint barátaik, párhuzamot vonva a szovjet magatartással. 

A BBC emlékeztet: a Putyin egyik tanácsadója által írt történelemkönyv korábban az 1956-os magyar forradalmat a Nyugat által szervezett fasiszta felkelésként ábrázolta,

megkérdőjelezte a szovjet csapatok 1990-es kivonását Magyarországról. Magyar politikusok és történészek bírálták ezt az álláspontot, írják, hangsúlyozva az 1956-os forradalom jelentőségét a magyar történelemben. 

A Do Rzeczy lengyel lap pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy Vlagyimir Putyin Oroszország történelmi hibáira mutatott rá.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Szputnyik/Alekszandr Kazakov

 

Összesen 145 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vadperkelt
2023. szeptember 14. 12:13
A pravoszláv vezérhím berittyentett a pannon kipcsak kántól aki a világegyetem ura is egyben csak ügyesen titkolja. Ettől még a ruszki kistáskák arrólt tanulnak majd, hogy 1956-ban a magyar fasisztákat kellett leverni.
B_kanya
2023. szeptember 13. 19:20
"Mandiner444hu 2023. szeptember 13. 11:40 Ma már senki nem mer ujj áthúzni Orbán Viktor úrral. " Doktor. Doktor Orbán Viktor Miniszterelnök úrral :P
catalina11
2023. szeptember 13. 17:41
Putyin elvtárs egy Úr! Biden úr egy Elvtárs!
alenka
2023. szeptember 13. 16:38
A véleményem Putinról: ...aranyon nem fog a rozsda....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!