Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Hazamenekítik a vagyonukat az orosz milliárdosok

2023. szeptember 14. 10:14

A szankciók hatása mellett Moszkva maga is támogatja, hogy minél több vagyon kerüljön vissza Oroszországba.

2023. szeptember 14. 10:14

Miközben egyre több nemzetközi szankciót vetnek ki a vagyonos oroszokra, aközben egyre többen úgy döntenek, hogy vagyonukat és vállalataikat visszatelepítik Oroszországba – írta a Bloomberg. 

A múlt hónapban az Igor Shilov és Mark Kurtser mágnások kezében lévő United Medical Group CY és MD Medical Group Investments részvényesei helyezték ét vállalataikat Ciprusról Oroszországba. A gazdasági lap adatai szerint

a leggazdagabb oroszok 2022 februárja óta legalább 50 milliárd dollárnyi vagyont költöztettek haza.

Korábban az orosz milliárdosok évtizedekig Európában tartották vagyonukat, kihasználva a befektetőbarát jogrendszert, az osztalékok külföldi valutában történő kifizetésének lehetőségét és az alacsony adókat. Az ukrajnai háborút követően bevezetett oroszellenes szankciók hatására ugyanakkor erre egyre kevesebb lehetőségük  van.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Sümeghi Lóránt

Századvég

Idézőjel

Hiába Kijev felháborodása, nem volt előzmények nélküli a G20-csúcson az Oroszországgal kapcsolatosan használt megengedőbb nyelvezet.

A lap szerint ezzel párhuzamosan a Kreml nyomást gyakorol a leggazdagabb oroszokra, hogy hazatelepítsék vagyonukat. A milliárdosok hazacsábítása érdekében a Kreml olyan ösztönzőket alkalmaz, mint a 2018-ban bevezetett helyi, alacsony adózású belföldi „offshore” zónákat, ahol az Oroszországba áthelyezett vállalatok adókedvezményeket vehetnek igénybe.

A Bloomberg azt is hozzáteszi, hogy azok a milliárdosok, akik nem állnak szankciók alatt, szintén új otthont keresnek európai holdingjaiknak, és a Kreml által barátságosnak tartott országokat részesítik előnyben.

***

Nyitókép: Getty Images /  NurPhoto / Contributor 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. szeptember 14. 15:30
Hova máshova? A "szabad világban" a "magántulajdon szentsége" miatt nincsen biztonságban a vagyon, bármikor könnyedén elkobozhatja az államhatalom.
Csigorin
2023. szeptember 14. 15:02
hehe visszanyalt a szankciosfagyi
alenka
2023. szeptember 14. 14:53
Mindenkinek a maga becsülete , családja és vagyona a kincse.....az oroszoknak is,természetesen... A drogos náci kobold más irány: legyen finom cuccc ( jó sok),....villák,rengeteg hallott,hazugság, követelőzés és koldulás....neki ezek az értékek....
drinky
2023. szeptember 14. 11:04
Ugyan már, ki hiszi el, hogy pl magyar viszonylatban Pintér Sándor egy közönséges rendőr-miniszter, akinek annyi vagyona van ,amennyit keserves munkával szerzett ,mint rendőr, vagy mint miniszter...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!