Ezrével állhatnak bíróság elé az illegális migráció segítői

2023. szeptember 28. 09:48

A korábbi évekkel ellentétben idén és tavaly a rendőrség minden egyes megyében lefolytatott olyan eljárást, amely embercsempészet alapos gyanúját állapította meg.

2023. szeptember 28. 09:48

Kárpáti András írása

Az embercsempész bandák egyre nagyobb kihívás elé állítják a magyar hatóságokat, hiszen az elmúlt néhány évben sokszorosára nőtt az illegális migrációt elősegítő bűncselekmények száma. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a Mediaworks hírcentruma által feltett kérdésekre azt a választ adta, hogy tavaly országosan összesen 1697 ilyen esetet regisztráltak, idén pedig csak az év első nyolc hónapjában 1176 hasonló ügyet zártak le a nyomozók.

Ezzel szemben a 2015-ös migrációs krízis évében mindössze 657 rendőrségi eljárást folytattak le embercsempészés bűncselekmény gyanújának a megállapításával, a következő években azonban tovább csökkent ez a szám: a 2016 és 2019 közti időszakban évenként 349, 178, 184, illetve 89 ilyen nyomozás zárult.

A legtöbb embercsempész bűncselekményre a Szerbiával határos Csongrád-Csanád megyében derítettek fényt a hatóságok:

tavaly 306 esetet regisztráltak, s idén január és augusztus között is majdnem ugyanennyi – 303 – nyomozás zárult.

A szintén a déli határzár mentén elhelyezkedő Bács-Kiskun megyében ugyancsak kiemelkedően sok eljárást folytattak le tavaly és az idei év első nyolc havában embercsempészet miatt: 246, illetve 180 ilyen bűncselekményt regisztrált a rendőrség. Fontos kiemelni, hogy Győr-Moson-Sopron megyében és Pest megyében egyenként több eljárást zárt le a rendőrség tavaly – 291-et, illetve 302-t –, mint amennyi embercsempész bűncselekményt országosan regisztráltak a migrációs krízis kirobbanása óta eltelt idő négy különböző esztendejében.

További érdekesség, hogy míg tavaly és az idei év első nyolc hónapjában minden megyében több olyan eljárást is lefolytattak, ami az embercsempészet alapos gyanújának a megállapításával zárult, addig a megelőző hét esztendőben mindig voltak olyan megyék, ahol nem indult ilyen eredményt hozó vizsgálat.

Immár köztudott, hogy az utóbbi hetekben jelentősen nőtt a migrációs nyomás a déli határon,

s az illegális bevándorlók csoportjai bontóeszközökkel, valamint fegyverekkel ellátva érkeznek. Eközben a migránsokat segítő embercsempészek a közösségi médiában reklámozzák a tevékenységüket.

A TikTokra feltöltött videóikon szinte kérkednek annak bemutatásával, hogy miként juttatják be hazánk területére a határsértőket.

Az egyebek mellett a 400-59, valamint a Killer Group címkékkel ellátott videóikban félelemkeltő módon, kihívóan menetelnek a láthatóan más földrészekről és idegen kultúrákból érkező migránsok.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Anke Waelischmiller / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. október 03. 17:53
A kormány mindet kiengedi a börtönből…degenerált rezsim.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!