„Benne volt a pakliban, hogy nem tudjuk megmenteni Mark életét” – hazaérkeztek a törökországi mentésben résztvevő magyar barlangászok

2023. szeptember 15. 18:46

Az amerikai barlangász egy hetet töltött a föld alatt.

2023. szeptember 15. 18:46
null

Ahogy korábban a Mandiner is beszámolt róla, egy hét után sikerült kihozni Mark Dickey amerikai barlangászt a törökországi Morca-barlangból. 

Ezt is ajánljuk a témában

A mentésben összesen 29 magyar barlangi mentő vett részt, akik hazatérésük után a Magyar Nemzetnek számoltak be a törökországi eseményekről.

Zádor Zsófia, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosa elmondta, a magyar csapat előnye, hogy több barlangász is rendelkezik orvosi képesítéssel, ami nemzetközi szinten elég ritka. Hozzátette, ennek ellenére nagyon nehéz volt ellátni a barlangászt a föld alatt, mivel nem voltak megfelelő orvosi eszközeik. 

 

„Benne volt a pakliban, hogy nem tudjuk megmenteni Mark életét, hogy nem érünk oda időben”

 

– mondta.

Hegedűs András, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat akcióvezetője azt emelte ki, hogy a pihenőhelyenként szolgáló, úgynevezett bivakok közül csupán kettő volt alkalmas a pihenésre, ami nagyban megnehezítette a mentők munkáját.

 

„Hővédő fóliával takarózva próbáltuk kibekkelni ezt az időszakot. Több mint ötvenszer ereszkedtünk le a barlangba és kétezer munkaórát fektettünk bele ebbe a mentésbe”

 

– összegezte.

Nyitókép: Facebook/Magyar Barlangi Mentőszolgálat/Piri Attila

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2023. szeptember 15. 20:45
Azt hiszem, lett néhány új barátunk Amerikában. Jó az.
Kétes
2023. szeptember 15. 20:23
És Pressman megköszönte már, vagy ő már készül a következő Pride-ra?
Menő manó
2023. szeptember 15. 20:16
Egy költői kérdés: Miért nem Amerikai barlangászok mentek az amerikai barlangász megmentésére? De, tényleg, az amerikaiak hol voltak? Lehet nem tudok eleget az ügyről, de laikusként tényleg nem értem. Itthon meg nincs orvos a kórházakban, hónapokat kell várni egy vizsgálatra orvos, eszköz vagy finanszírozási hiány miatt!
Gasztronauta
2023. szeptember 15. 19:20
Ne bízza el magát a doktornő , PrésManci majd tőle is megtagadja a vízumot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!