BBC: A Nyugat elfáradásával küzd Zelenszkij

2023. szeptember 25. 06:06

A brit közszolgálati médium szerint az ukrán elnök egyre több ellenállásba ütközik a nyugati szövetségesek körében.

2023. szeptember 25. 06:06
null

A BBC arról ír: egyre nagyobb erőfeszítéseket kell tennie Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek ahhoz, hogy továbbra is erős maradjon a szövetség a nyugati hatalmak és az Oroszországgal harcban álló Ukrajna között.

Zelenszkij a minap az Egyesült Államokban és Kanadában járt. Justin Trudeau kanadai kormányfő megígérte, hogy Kanada segíteni fogja Ukrajnát „addig, ameddig kell” az orosz invázióval szembeni harcában.

Az Egyesült Államok politikája azonban bonyolultabb ennél. Zelenszkij ukrán elnök bebiztosított egy 325 millió dollár értékű katonai támogatási csomagot a Fehér Ház részéről; ugyanakkor e csomag értéke csak töredéke a Zelenszkij által remélt 24 milliárd dolláros (!) katonai segítségnek.

A végső összeg az amerikai Kongresszusban zajló vitákban alakult ki – emlékeztet a BBC.

A portál arra is felhívja a figyelmet, hogy Zelenszkij Joe Biden amerikai elnök mellett találkozott az amerikai republikánusok képviselőivel is, akiknek 

egyre inkább a párton és a szavazótáboron belüli, ukrajnai háborúval szembeni szkepszissel kell megküzdeniük.

A BBC szerint az ukrán elnöknek a következő kérdésekre kell válaszolni a világ színpadán: miért kell Ukrajnának továbbra is biankó csekkeket adni, és hogyan néz ki egy ukrán győzelem?

A Nyugatról érkező támogatások egyik legnagyobb folyósítója pedig az a Lengyelország, amellyel – Magyarországgal egyetemben – súlyos konfliktusba lavírozta magát Ukrajna a hazai gabonája ügyében.

Ukrajnának arra is fel kell készülnie, hogy több fontos nyugati támogatónál választási időszak kezdődik vagy zajlik már. Lengyelországban októberben tartanak sorsdöntő parlamenti választásokat, ahogy az Egyesült Államokban is ősztől már a jövő novemberi elnökválasztásra hangolódó kampány lesz a napirenden.

A BBC-nek név nélkül nyilatkozó ukrán kormányzati tanácsadó arról beszél: szerinte Ukrajnának minden eszközzel hirdetnie kell a saját érdekeit, de figyelembe kell vennie a partnerországokon belüli helyzeteket is, ami egy kihívás. „A háború morális oldala hatalmas” – fogalmaz a tanácsadó, aki szerint ugyanakkor 

Kijevben is tudják: „Igaz, hogy a háborús fronton elért sikereinktől függünk”

Ukrajna pedig saját kormányzati állításaik szerint „nem fogják elsietni” az ellentámadásukat.

 

Nyitókép: Aris MESSINIS / AFP

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mandiren
2023. szeptember 25. 09:09
Elfáradtak a sok hazugságban. Megértem.
Majdmegmondom
2023. szeptember 25. 08:56
na és mibe fáradtak el a nyugatiak? a harcot az egyszerű frontra vezényelt ukrán embertöltelék vívja nem zelenszky és nem is a nyugat. Ezért lesz az, hogy egyszer csak komolyabb fegyvereket adnak az ukránoknak, amitől kirobban a III. világháború...
Zolotarjov
2023. szeptember 25. 08:27
Na ugye..
Búvár Kund
2023. szeptember 25. 08:24
Több ukrán vér, további dollár... Így sáfárkodik a zsidda.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!