Az Il Foglio biztos benne: az Európai Bizottság meg fogja győzni az ukrán gabonaimportot tiltó országokat

2023. szeptember 29. 10:00

Az olasz lap szerint minden visszaáll Brüsszel az irányítása alá, amint túl vagyunk a lengyel és szlovák választásokon.

2023. szeptember 29. 10:00

Az ukrán gabonaimportról közölt print cikket pénteken az Il Foglio olasz napilap. Míg Kijev a Fekete-tengerre összpontosít, az Európai Unió a keleti országait próbálja meggyőzni az ukrán gabona behozatali tilalmának feloldásáról.

Az olasz lap emlékeztet: Ukrajna beperelte a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO), és most az Európai Bizottságnak kell megvédenie a három tiltó tagállam, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia érdekeit annak ellenére, hogy a vita egy brüsszeli döntéssel ellentétes lépés következménye. Optimista európai és ukrán vélemények szerint a varsói, pozsonyi és budapesti „lázadást” a lengyelországi és szlovákiai választási kampányok szították, és

a választások után – október 15-én, illetve szeptember 30-án – a tilalmak feloldásával minden visszaáll az irányítás alá.

A Bizottság összehívta az érintett országok képviselőit, hogy megoldást találjanak – ötletet egy nagyobb rugalmasságot kínáló exportengedélyezési rendszer létrehozására. Varsó ellenzi, mondván: nem áll szándékában „letenni a fegyvert”, amíg vissza nem állítják az uniós korlátozásokat, addig pedig külön tárgyal Kijevvel.

Ezt is ajánljuk a témában

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a Mandiner.hu számára.

Nyitókép: KLAUS-DIETMAR GABBERT / ZB / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2023. október 01. 22:54
Az Európai Bizottság nem jogosult Ukrajnát EU tagként kezelni, és a kereskedelmi korlátozásokat alkalmazó országokkal szemben szankciókat alkalmazni emiatt. Egyszerűen szólva, hogy ők is megértsék: mi vagyunk az EU, nem pedig Ukrajna
balbako_
2023. szeptember 29. 17:08
Olaszország fogadja? Akkor vigye!
luisbathhelena
2023. szeptember 29. 17:05
szerintem nincs akadálya hogy az olaszokhoz vigyék. Na abból süssön pizzát!
Interista
2023. szeptember 29. 15:16
Brüsszel elbukott ! A vezetésük alá max. a saját háztartásuk kerül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!