Az Európai Parlament sajnálatát fejezte ki Szijjártó belarusz látogatása miatt

2023. szeptember 13. 19:05

A parlamenti állásfoglalásban hosszú oldalakon át ecsetelik a Lukasenka-rezsimnek felróható sérelmeket.

2023. szeptember 13. 19:05
ALEJNYIK, Szjarhej; SZIJJ¡RT” PÈter

Az Európai Parlament egy állásfoglalásban ítélte el Szijjártó Péter külügyminisztert azért, mert szembement az uniós politikával, amikor Belaruszban folytatott tárgyalásokat – írta meg a HVG.

Mit tartalmaz a dokumentum?

A parlamenti állásfoglalásban hosszú oldalakon át ecsetelik a Lukasenka-rezsimnek felróható sérelmeket. 453 képviselő szavazatával ítélték el a 

„folyamatosan elkövetett, korlátozás nélküli elnyomást és az emberi jogok szisztematikus és széles körű megsértését, 

beleértve a rossz bánásmód és kínzás számos esetét, valamint a politikai foglyok és más, politikai alapon üldözött személyek, például újságírók, emberi jogvédők, független szakszervezeti aktivisták és mások teljes elkülönítését és nem megfelelő orvosi ellátását".

A képviselők azt követelik, hogy „a Lukasenka-rezsim vessen véget a másként gondolkodókkal és a kritikusnak minősített személyekkel szembeni erőszak, kínzás, elnyomás és propaganda spiráljának, 

haladéktalanul és feltétel nélkül bocsássák szabadon az összes politikai foglyot, 

azok családtagjait és az önkényesen fogva tartott személyeket, adjanak egyetemes amnesztiát a 2020 óta politikai alapon letartóztatott valamennyi személy számára, és tegyék lehetővé a békés hatalomátadást a szabad és tisztességes választások megszervezését követően.”

Szijjártót is megemlítik

A dokumentum azonban tartalmaz egy mondatot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterről is. Ebben sajnálatukat fejezik ki a miniszter 2023. februári minszki hivatalos látogatása miatt, amely

ellentmond a Belarusszal, Oroszországgal és az Ukrajna elleni agresszív háborúval kapcsolatos uniós politikának”.

Reagált a tárcavezető

„Megint leszálltunk tankolni Almatiban – kezdte Facebook-bejegyzését Szijjártó Péter. – Olvasom, hogy az Európai Parlament (EP) elítélt, amiért korábban elmentem tárgyalni Minszkbe.” 

Ez ugyanaz a testület, amelynek több tagját korábban korrupció miatt tartóztatták le?

– érdeklődött a magyar miniszter, utalva Eva Kaili szocialista EP-képviselő (korábbi EP-alelnök) botrányára.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/EPA/Fehérorosz külügyminisztérium

 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2023. szeptember 18. 08:58
Egyszerűen felháborító, hogy minden ország belügyeibe beleugatnak a saját ügyeikkel meg semmit sem foglalkoznak.
survivor
2023. szeptember 14. 17:12
Közük ?
zatoicsi
2023. szeptember 14. 10:39
Gyurcsány szemkilövető akcióját nem ítélte el a korrupt buzicsürhe.
csapláros
2023. szeptember 14. 10:12
Reszelő Aladár 2023. szeptember 14. 09:01 - ..."ha az az álláspont, hogy nem tárgyalunk velük semmiről,"... ez az UNIÓ liberál náci komisszárjainak az álláspontja. Magyarország álláspontja, azonban az, hogy egy nagy lófaszt. LEHET és KELL is tárgyalni velük, és nem hagyjuk, hogy a liberálnáci komosszárok Magyarország farkát is felhasználják a csalánjuk verésére. Mi vagyunk azon első világháborús katonák kései utódai, akik bőszen barátkoztak a lövészárok túloldalán lévőkkel, mert a tökük-faszuk teli volt (VAN) az UNIÓ népeket, országokat romboló értelmetlen intézkedéseivel!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!