Andrzej Duda nem zárta ki, hogy Lengyelország mégis adjon fegyvereket Kijevnek

2023. szeptember 25. 19:39

Morawiecki lengyel miniszterelnök vitát váltott ki, amikor azt mondta, hogy Varsó nem küld több fegyvert Ukrajnának.

2023. szeptember 25. 19:39

Andrzej Duda lengyel elnök nem lát problémát abban, hogy Ukrajnát a lengyel arzenál régebbi fegyvereivel lássa el, miután azokat modern fegyverekre cserélik – mondta a Super Expressnek adott interjújában szeptember 25-én.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a Lengyelország által jelenleg vásárolt új felszerelések, például dél-koreai K9-es haubikok vagy K2-es harckocsik adományozása szóba sem jöhet.

„Ezeket a felszereléseket a lengyel hadsereg megerősítésére kell felhasználni. Nem azért költünk milliárdokat, hogy csak úgy átadjuk”

 – mondta Duda az interjúban.

Az elnök nem zárta ki, hogy fegyvereket adjanak Kijevnek: „Ha a régi felszerelést modernre cserélik, nem látok problémát abban, hogy Ukrajnának küldjük”.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök vitát váltott ki, amikor szeptember 20-án a Polsat Newsnak azt mondta, hogy Varsó nem küld több fegyvert Ukrajnának, mivel saját katonai arzenáljának feltöltésére összpontosít.

Lengyel tisztviselők később pontosították kijelentéseit, mondván, hogy 

Lengyelország továbbra is szállít fegyvereket és lőszereket, amelyek a korábban megállapodott szállítások részét képezik, és hogy az Ukrajnába áramló nyugati szállítmányok rzeszowi csomópontja továbbra is működőképes marad.

Duda óva intett attól, hogy messzemenő következtetéseket vonjanak le a miniszterelnök kijelentéseiből, hozzátéve, hogy a két ország közötti bármilyen megosztottság tragikus következményekkel járhat.

Nyitókép:Ed Jones/AFP

 

 

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik