Áll a bál India új neve miatt, felháborodott az ellenzék

2023. szeptember 07. 15:03

A Modi-kormány a hatalomban töltött ideje alatt már több lépést is tett annak érdekében, hogy az országot eltávolítsa a „brit uralom maradványaitól”.

2023. szeptember 07. 15:03

Politikai vitát kavartak az Indiát szanszkrit nevén emlegető vacsorameghívások – írja a CNN. A szokásos „India elnöke” helyett „Bharat elnöke” feliratú meghívókat küldtek a G20 küldötteinek egy vacsorára, amelyet Droupadi Murmu indiai elnök szombaton rendez a hivatalában. Az 1,4 milliárd lakosú ország (amelynek több mint 20 hivatalos nyelve van) megnevezésére az India és a Bharat is használatos. Az ország alkotmánya le is fekteti, hogy

„India, azaz Bharat az államok uniója”.

A Bharat és az India szavakat felcserélhetően használják – mindkettő szerepel például az indiai útlevelekben. A CNN szerint viszont előbbi használata a meghívókon „figyelemre méltó változást jelent” a nemzetközi színtéren szokásos elnevezési konvenciókban.

Ezt is ajánljuk a témában

A lap szerint a G20-csúcstalálkozót Modi arra használja, hogy növelje Új-Delhi globális befolyását, miközben azt hangsúlyozza, hogy az országnak  „fel kell szabadulnia a rabszolgaság gondolkodásmódja alól”. A CNN felidézi, hogy Nagy-Britannia mintegy 200 évig uralta Indiát, amíg 1947-ben el nem nyerte függetlenségét, és azok, akik a Bharat nevet részesítik előnyben, azt állítják, hogy az ország világszerte ismert neve (India) a gyarmati korszak maradványa.

„Az »India« szó megaláztatás, amelyet a britek adtak nekünk, míg a »Bharat« szó a kultúránk szimbóluma” – mondta Harnath Singh Yadav, a a hindu-nacionalista BJP politikusa az indiai médiának.

A Modi-kormány a hatalomban töltött ideje alatt már több lépést is tett annak érdekében, hogy az országot eltávolítsa a „brit uralom maradványaitól”, és megszabaduljon a „gyarmati terhektől”. Ezek az erőfeszítések magukban foglalták például a gyarmati múlthoz kapcsolódó utak és épületek átnevezését is. 

2018-ban három, brit uralkodókról elnevezett indiai szigetet neveztek át az Andaman- és Nikobár-szigeteken, hogy eltöröljék „a rabszolgaság e jeleit”.

A „Bharat” szó használata a G20-ak meghívóin azonban meghökkentette az ellenzéki vezetőket. „Bár alkotmányos szempontból nincs kifogás az ellen, hogy Indiát »Bharat«-nak nevezzük, ami az ország két hivatalos nevének egyike, remélem, a kormány nem lesz olyan ostoba, hogy teljesen lemondjon az »India« névről, amelynek évszázadok alatt felbecsülhetetlen márkaértéke lett” – írta a közösségi oldalán Shashi Tharoor, a fő ellenzéki Kongresszus párt politikusa.

Júliusban 26 indiai ellenzéki párt vezetői szövetséget hoztak létre – INDIA (Indiai Nemzeti Fejlesztési Inkluzív Szövetség) néven –, hogy a következő parlamenti választásokon közösen induljanak Modival szemben. Az INDIA szövetség azt mondta, hogy célja az ország demokratikus intézményeinek megvédése.

Modi kormánya a jogvédő csoportok és az ellenzéki törvényhozók kritikáját váltotta ki hindu nacionalista politikája miatt, valamint amiatt, hogy a jogvédők szerint lebontja az indiai jogállamot. 

Egyes ellenzéki politikusok szerint a Bharat kifejezés kormány általi használata valójában az INDIA szövetség megalakulására adott válasz.***

Nyitókép: Getty Images /  Junior Gonzalez

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kozmosz
2023. szeptember 09. 00:10
HaNGáR, a Thailand jobb.
Kozmosz
2023. szeptember 09. 00:04
A kínai neve meg Yin-Tu.
polárüveg
2023. szeptember 08. 14:55
Tisztelt ÁrPi! Zajti Ferenc India-kutatónk barátkozott észak-indiai maharádzsákkal. Ezután legendaként leírta Attila és Bléda hun királyfiak meotiszi beavatását, ahol Khorezmiából Buddha ereklyéket hoztak a részükre. A legendát realizálja bizánci Priszkosz rétor, aki Attila arany-ezüst pompával szerelt vacsoráján Attilát fatányérral, fakupával látta. Gautama Szidhárta történelmi Buddha tányérja, pohara volt, ez volt a legértékesebb. Bonfini leírta, hogy Buda város egy indiai hercegről kapta a nevét. Nem szabad elfelejteni, Buddha másik nevét: "Sakjamuni" Buddha. Azaz a "Szakákbölcse", más szavakkal "Szkítákbölcse" Megvilágosult. Ilyenformán Gautama nemcsak az emberiség, de a szkíták öröksége, a szkíta leszármazottak "családi" öröksége is. A vallásalapító tudatokat megvilágosító nézeteit az emberi korlátoltság idővel torzítja. Ezért érkezett Jézus Isten Fiaként a fejlődésre, a valódi lényükre ébreszteni fénylő tanításával az embereket. A titkokon már csak hártya. Tisztelettel!
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. szeptember 08. 07:20
Nagy Cigányisztán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!