Szakértő a lengyel-ukrán helyzetről: „Az ukrán diplomácia üt-rúg, sérteget mindenkit, aki nem ad meg mindent azonnal, amit ők kérnek”

2023. szeptember 21. 10:33

Boris Kálnoky szerint mindez érthető, hisz Kijev sokkban van a háborútól, de így is „hasznos tud lenni egy kis logika”.

2023. szeptember 21. 10:33
null

„Sorbaálltam a berlini reptéren, amikor előttem hirtelen összeesett egy férfi. Ömlött a vér a szájából. Orvost! – kiabáltak a körülötte állók. Szerencsére pont volt is orvos a várakozók között. Odatérdelt a vérző férfihoz. »Ütőérrepedés«, mondta, és hogy gyorsan hívjanak mentőhelikoptert, különben meg fog halni a férfi. Ő már nem volt magánál, sokkos állapotba került, érezhette, hogy halálos veszélyben van, és ösztönből ütni-rúgni kezdett – talán attól tartott, hogy azok, akik segíteni próbálnak rajta, igazából támadják” – ezzel az analógiával kezdte Facebook-posztját Boris Kálnoky, amellyel a napokban kialakult lengyel-ukrán konfliktusra reagált. 

Szerinte Ukrajna viselkedése a mostani háborúban néha emlékeztet a berlini emberre. Mint posztjában fogalmazott: „nem tudom, volt-e már a történelem során ország, amely Ukrajnánál több segítséget kapott volna védekezésre. (...) 

Mégis úgy tesz sokszor, mintha cserben lenne hagyva, üt-rúg, az ukrán diplomácia sérteget mindenkit, aki nem ad meg mindent azonnal, amit ők kérnek.

Most a kijevi kormány azt jelentette ki: beperli Lengyelországot és Magyarországot, mert ezek az országok megvédik a mezőgazdaságukat az olcsó ukrán importtól. Lengyelországot! Azt az országot, amely többet tett Ukrajnáért, mint bárki más Európában! A racionális gondolkodás nem így néz ki. 

Értem, sokk alatt áll az ukrán vezetés, fogytán vannak a katonák, nem tudni, mi lesz az ország sorsa. Mégiscsak, egy kis logika a háborúban is hasznos tud lenni. Ha már támadva vagy, ne támadd azt, aki segít neked”

– értékelt a szakértő.

A konfliktusban egyébként a legfrissebb hír, hogy csütörtökön Varsó bejelentette: leállítják a fegyverszállításokat Ukrajnába.

Ezt is ajánljuk a témában

Rendkívüli: Lengyelország leállítja a fegyverszállítást Ukrajnába a gabonaimport körüli vita miatt

Az ukrán gabona tilalmát eredetileg az év elején vezette be több európai uniós ország, hogy megvédje a helyi gazdálkodók megélhetését.

Nyitókép: Genya Savilov / POOL / AFP

 

 

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik