98 éves egykori náci lágerőrt állítanak bíróság elé

2023. szeptember 01. 17:08

A vád szerint az SS tagjaként több mint háromezer rab „kegyetlen és alattomos meggyilkolásában” működött közre.

2023. szeptember 01. 17:08

Újabb egykori náci lágerőr ellen emeltek vádat Németországban, a giesseni ügyészség pénteki közleménye szerint ezúttal egy 98 éves férfit állítanak bíróság elé.

A német állampolgárságú férfit azzal vádolják, hogy 1943 júliusától 1945 februárjáig a náci párt önkéntesekből álló fegyveres szervezete, 

az SS őrszolgálatot teljesítő tagjaként közreműködött a Brandenburg tartományi Sachsenhausen koncentrációs tábor 3300 rabjának „kegyetlen és alattomos meggyilkolásában”.

A vádlott a bűncselekmények elkövetésének idején fiatalkorú volt, perét ezért fiatalkorúak ügyeiben eljáró bírói tanács előtt kezdeményezik lefolytatni, a lakóhelye alapján a Hessen tartományi Hanauban működő regionális bíróságon. 

A pszichiátriai szakértői vélemény szerint a férfi részlegesen cselekvőképes.

A Sachsenhausen koncentrációs tábor 1936-tól működött, a Berlin térségében fekvő lágerbe nagyjából 200 ezer embert hurcoltak. Tízezrek haltak meg az éhezés, betegségek, kényszermunka következtében, vagy váltak az SS rendszerszerű gyilkosságainak vagy orvosi kísérletek áldozatává.
A foglyok között voltak politikai okokból üldözött németek, szovjet hadifoglyok, szintik, romák, melegek és több tízezer ember, akiket zsidó származásuk miatt zártak a koncentrációs táborba. A nagyjából tízezer magyar állampolgárságú áldozat tiszteletére a tábor 1945. áprilisi felszabadításának 70. évfordulóján, 2015-ben emléktáblát állítottak.

Nyitókép: John MACDOUGALL / AFP
  

 

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Xplorator
2023. október 25. 12:48
Az a baja szegénynek, hogy német. Ha ukrán lenne, most felállva tapsolnák és ünnepelnék. A kanadai parlamentben egészen biztosan...
nstzgrppen
2023. szeptember 18. 13:35
Legközelebb az eszement németek a koporsóból fogják kirángatni a halottat, mert 1944-ben SS-ruhában ráköhögött egy zsidóra.
Józsi6
2023. szeptember 04. 08:10
A vasutas váltóőr is bűnös, mert átengedte a vagonokat. Sőt, az acélgyári munkás is, aki a vagonokhoz gyártott vasat, meg a pék is, aki ellátta az őröket kenyérrel. A szabó is, aki az egyenruhát varrta. Meddig még?
survivor
2023. szeptember 03. 08:23
Például Fleto. KISZ KB tag, ugye Bubu ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!