Tovább folytatják a bevásárlást a lengyelek: Apache helikoptereket is vesznek

2023. augusztus 22. 10:46

Már a GDP 4 százalékát költik fegyverekre.

2023. augusztus 22. 10:46

Az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta 96 AH-64E típusú Apache harci helikopter eladását Lengyelországnak – jelentette be hétfő este Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter. A tárcavezető az X/Twitter közösségi oldalán számolt be a washingtoni döntésről, amelyet a Pentagon alá tartozó Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (DSCA) is megerősített.

Ezt is ajánljuk a témában

Európa legjelentősebb szárazföldi hadseregét építik a lengyelek

A lengyelek nem viccelnek. Varsóban komolyan veszik az ukrán tanulságokat: elszántan hozzákezdtek a földrész legjelentősebb szárazföldi erejének létrehozásához. A Varsói Szerződés korából maradt haditechnikát most korszerű dél-koreai és amerikai fegyverekre cserélik. A politikai pártok közt jelenleg teljes az egység az erőltetett fegyverkezés kérdésében, de senki sem tudja, hogy ez így marad-e.

Blaszczak bejegyzésében a Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel kötött megállapodására hivatkozva megerősítette: a beszerzendő harci eszközök lengyelországi szállításáig az amerikai hadsereg saját készleteiből bocsát Varsó rendelkezésére Apache helikoptereket. A miniszter már korábban bejelentette: nyolc helikopterről van szó. A PAP hírügynökség a DSCA közleményét idézte, mely szerint a 12 milliárd dollárt érő csomag keretében a helikopterekkel együtt rádiolokátorokat, 1844 AGM-114R2 Hellfire rakétát, 460 JAGM levegő-föld rakétát, valamint 508 Stinger légelhárító rakétát is szállítanak Lengyelországnak.

Lengyelország idén a bruttó hazai termék mintegy 4 százalékát szánja nemzetvédelemre.

A hadsereg korszerűsítése keretében a többi között amerikai M1A1 Abrams harckocsikat, HIMARS rakétavetőket és Patriot légvédelmi rendszereket, valamint F-35-ös vadászrepülőgépeket is beszereznek.

(MTI)

***

Nyitókép: Sam Yeh / AFP

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2023. augusztus 23. 09:08
KM 52-t kellene venniük....
Kybon
2023. augusztus 22. 14:06
Egyébként 'apacs'-nak elnevezni egy helikoffert az polkorrekt...?
files32
2023. augusztus 22. 12:47
Mi meg jachtot.
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. augusztus 22. 12:39
Háborút lehet nyerni. Semmire sem mész vele. Soha. Kizárólag a termékenységi ráta amivel el lehet foglalni területeket. Ez az emberi történelem során mindig is volt, így van és így is lesz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!