Több amerikait tartanak fogva Moszkvában, egyikük ellen kémkedés miatt emeltek vádat

2023. augusztus 19. 08:27

A Kreml megerősítette, fogolycseréről csak a perek után lehet szó.

2023. augusztus 19. 08:27
null

Kémkedés miatt vádat emeltek egy bebörtönzött amerikai állampolgár ellen Oroszországban – közölték az orosz állami hírügynökségek.

A RIA-Novosztyi és a TASZSZ hírügynökségek jelentése szerint a moszkvai lefortovói bíróság Gene Spector vizsgálati fogságba helyezése mellett döntött kémkedés vádja miatt, amelyért tíz és húsz év közötti szabadságvesztés szabható ki.

A hírügynökségek nem számoltak be az újabb vádpontokról, csak annyit írtak, hogy 

a bírósági tárgyalást zárt ajtók mögött tartották,

 miután az ügyiratokat titkosították.

Spector Szentpéterváron született, azután költözött az Egyesült Államokba. 2021-ben történt őrizetbe vételéig a rákellenes szereket gyártó Medpolymerprom konszern igazgatótanácsának az elnöke volt – írta a TASZSZ.

John Kirby fehér házi szóvivő a CNN hírtelevízióban közölte, hogy a kormányzat továbbra is adatokat gyűjt az ügyről, és egyelőre nem kívánta a történteket kommentálni.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte: tudnak arról, hogy vádat emeltek egy amerikai állampolgár ellen Oroszországban és figyelemmel kísérik a helyzetet.

Több amerikait is fogva tartanak Moszkvában

Az Egyesült Államok tárgyalásokat folytat több, Moszkvában fogva tartott amerikai állampolgár – közöttük Evan Gershkovich, a The Wall Street Journal riportere és Paul Whelan volt tengerészgyalogos – szabadon bocsátásáról. A Kreml megerősítette, hogy voltak tárgyalások, de ismételten hangsúlyozta, hogy fogolycseréről csak a perek után lehet szó.

Gershkovichot márciusban vették őrizetbe kémkedés vádjával, amit lapja és Washington tagad. Whelan tizenhatéves börtönbüntetését tölti egy fegyházban szintén kémkedés vádjával.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!