Tele a német piac ukrán munkavállalóval

2023. augusztus 03. 19:13

A munkaképes korú ukránok túlnyomó többsége, nagyjából 80 százaléka nő, felüknek gyereke van.

2023. augusztus 03. 19:13

A Németországban tartózkodó munkaképes ukrán menekültek csaknem fele túlképzett a munkájához: mintegy 68 százalékuk egyetemi végzettséggel rendelkezik, további 16 százalékuknak pedig szakképzettsége van – szerepel a német szövetségi munkaügyi hivatal, a Bundesagentur für Arbeit (BA) által csütörtökön kiadott tanulmányban.

A nürnbergi foglalkoztatáskutató intézet (IAB) tanulmánya szerint

a munkaképes ukrán menekültek 18 százaléka folytatott kereső tevékenységet a megkérdezéskor,

ez az arány egyéves tartózkodás után 28,1 százalékra emelkedett.

Rengeteg ukrán települt át Németországba az Ukrajna elleni tavaly februári orosz inváziót követően. A foglalkoztatottak mindössze 39 százaléka dolgozik teljes munkaidőben, 36 százalékuk részmunkaidős, 18 százalékuk marginális – vagyis alacsony keresettel vagy rövid időtartamú – munkát végez, hét százalékuk pedig képzésekre jár vagy gyakornok – szerepel a tanulmányban.

Ennyit keresnek a Németországban dolgozó ukránok

Az IAB adatai szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatott ukránok havi átlagkeresete 2550 euró (887 ezer forint), csaknem 1000 euróval kevesebb, mint a teljes munkaidőben foglalkoztatott német állampolgárok havi átlagkeresete. A végzettség, a tapasztalat és a német nyelvtudás mind hozzájárultak a jobb munkaerőpiaci lehetőségekhez és a magasabb fizetéshez.

A munkaképes korú ukránok túlnyomó többsége, nagyjából 80 százaléka nő, felüknek gyereke van.

A gyerekek miatt több német családdal kerülnek kapcsolatba, s ez közvetlen módon megkönnyíti a munkaerőpiacon való elhelyezkedésüket is. Az ukrán menekültekre nem vonatkozik foglalkoztatási tilalom Németországban, és menedékjogi procedúrákon sem kell keresztülmenniük, hanem jogosultak a német szociális törvények szerinti alapellátásra.

A tanulmány egy hatezer fős reprezentatív felmérésen alapul, melyet 18 és 64 év közötti, munkaképes korú ukrán menekültekkel végeztek, akik 2022 februárja óta élnek Németországban.

(MTI)

***

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rugbista
2023. november 28. 21:18
Na, ezért nem dolgoznak az arabok ott: mennyit kaphatnak ők, akik nemigen túlképzettek?
Lisa
2023. augusztus 04. 02:49
Mennyi ukrán lehet ott? Valamelyik nap olvastam, hogy több mint 700 000 ukrán kap alapellátást.
Martell 2
2023. augusztus 03. 22:07
Örüljetek hogy normális munkaerőt kaptatok, nem kecskebaszó afgánokat és kannibálokat.
Lombi
2023. augusztus 03. 22:04
Na, szegény afrikaiak most meg miattuk nem tudnak dolgozni. Pedig nagyon szeretnének. Na, mindegy. Majd megélnek máshogyan és erőszakolgatják tovább a német nőket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!