Horvátország
15:002024. június 19.
Albánia
Németország
18:002024. június 19.
Magyarország

Szakértő: Putyin leváltására készülnek, ők lehetnek az utódok

2023. augusztus 15. 20:30

Több magas rangú orosz neve is előkerült.

2023. augusztus 15. 20:30
null

Colin Alexander, a Nottingham Trent University adjunktusa szerint az orosz elit már elkezdte keresni Vlagyimir Putyin utódját, miután újra felröppentek olyan, egyelőre meg nem erősített hírek, miszerint az orosz elnök súlyos betegséggel küzd.

A politikai kommunikáció szakértője szerint nincs kijelölve közvetlen utód, aki rögtön átveheti az elnöki széket,

így „hatalmi vákuum” jöhet létre. Alexander az Express brit magazinnak elmondta, hogy előtörhetnek a jövőben azok a kulcsfontosságú orosz szereplők, akik szóba jöhetnek. 

Az egyik legesélyesebb jelölt az a Dmitrij Medvegyev, aki korábban már négy éven át betöltötte az elnöki posztot, míg 2008 és 2012 között Vlagyimir Putyin a kormányfő volt. Medvegyev jelenleg a Biztonsági Tanács elnökhelyettese, évtizedek óta közeli kapcsolatot ápol az orosz elnökkel, a háborúban is mindvégig az orosz narratívát közvetítette, bár ő már az atomfegyvereket is bevetette volna. 

Felmerült többek között még annak az Alekszej Djuminnak a neve is, aki korábban Putyin személyi testőre volt,

ám később már a katonai hírszerző szolgálat magas rangú vezetője lett, jelenleg pedig a tulai terület kormányzója. Djumin rövid ideig Szergej Sojgu jelenlegi védelmi miniszter helyettese volt. 

Elképzelhetőnek tartják egyesek, hogy Szergej Kirijenko legyen az új orosz elnök, amennyiben Putyinnal történik valami, hiszen 25 éve miniszterelnök is volt, abban az időben bízta az FSZB vezetését a jelenlegi orosz elnökre. Szakértők szerint Kirijenko Putyin legbelsőbb köreihez tartozik. 

Nyitókép: Alexander KAZAKOV / POOL / AFP

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gasztronauta
2023. augusztus 16. 09:50
Egy , a sok brit tudós között.
Fegyenc8
2023. augusztus 16. 09:49
Nem úgy van, hogy már meghalt? Hétszer. Csak az idén.
zakar zoltán béla
2023. augusztus 16. 08:52
bbcnn
Syr Wullam
2023. augusztus 16. 08:50
Adjunktus ... :-)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!