Politico: jobboldali előretörés várható a 2024-es EP-választáson

2023. augusztus 09. 15:05

A jobboldali és euroszkeptikus pártok előretörését jelzi a Politico szakértői által elvégzett felmérés, amelyet szerdán publikáltak az uniós portálon. A három nagy centrista frakció (EPP, S&D és a Renew) összefogva még mindig megkerülhetetlen marad.

2023. augusztus 09. 15:05
State Assembly of Junge Union Bayern
Maráczi Tamás

A Politico adatai szerint ha ma lennének az európai parlamenti választások, 

az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoport lenne az EP harmadik legerősebb formációja, 

szoros versenyben a liberális-centrista Renew frakcióval (mindkét csoport 89 képviselői mandátumot kapna a 705 fős uniós testületben).

A konzervatív frakciónak jelenleg 64 mandátuma van, ez 25 új képviselői hellyel kecsegtető előretörést ígér. A népszerűségnövekedés két párt, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS), illetve az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (Fratelli d'Italia) támogatásának növekedésével magyarázható.

A másik euroszkeptikus jobboldali frakciónak, az Identitás és Demokráciának (ID) is jelentős növekedést mér a Politico: a jelenlegi 64 hely helyett 77 mandátumot. Ennem a számban vastagon benne lehet a német Alternatíva Németországnak 

(AfD) párt térnyerése: tavasszal 4 százalékkal nőtt a támogatottságuk, jelenleg 18 százalékon állnak a német mezőnyben.

A jobboldal előretörését jelző prognózis összhangban van az európai tagállami választások utóbbi időben tapasztalható tendenciáival: Olaszországban, Finnországban, Görögországban, Spanyolországban is megerősödtek a konzervatív-jobboldali erők.

Gyengülő erősek

Az EP legerősebb frakciója továbbra is a jobbközép Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) (EPP) lenne, de gyengülő pozíciókkal: 

a szonda szerint 12 képviselői helyet veszítene, így 165 mandátuma maradna.

A balközép erő, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) szintén stabilizálná második helyét, ráadásul minimális, két mandátumos támogatásnöveléssel: 145 képviselői helyet mértek nekik. 

A Renew Europe frakció őrizné, de már – ahogy fentebb írtuk – megosztaná harmadik helyét egy 12 mandátumos visszaeséssel.

A 2024-es voksolás nagy vesztese a Zöldek / Európai Szabad Szövetség (Greens/EFA) frakció lehet: 24 mandátumos visszacsúszást prognosztizál nekik a Politico, 48 képviselőjük lehet majd az új brüsszeli/strasbourgi parlamentben.   

A Baloldal (Left) csoport nyolccal több, vagyis 45 képviselőt küldhetne Brüsszelbe, de még ezzel is a legkisebb frakció maradna az Európai Parlamentben.

Grand Coalition

Ha a Politico számait hozza majd 2024. június 6. és 9. között a való élet a tagállami voksolások eredményeképpen, akkor a három centrista párt szükség-koalíciója, 

ügyek mentén való együttszavazása tudja majd útját állni a jobboldali erők politikai súlynövekedésének.

Ugyanakkor egyes kérdésekben az EPP hajlandónak mutatkozik együttműködni a jobboldali frakciókkal, így például a zöldek kezdeményezte Green Deal jogszabály-alkotásában a néppárti frakció a jobboldal támogatásával lehet csak képes ezt a törvényhozási folyamatot megakadályozni az EP-ben – a klímaváltozás elleni fellépés, a zöld energia csomagja helyett a jobboldali összefogás a mezőgazdaság, az agrártermelők igényeit képviselné inkább. 

--

A Politico felmérését tagállamonként végezte, amelybe belekalkulálta az egyes tagállamok különleges mandátumszerzési-elosztási szabályait, illetve azt is, hogy a változó európai politikai közegben egyes tagállami pártok befutó képviselőjelöltjei 2024-ben mely nagy uniós pártcsalád színeiben foglalják majd el parlamenti helyeiket. 

--

Nyitókép: Manfred Weber, az EPP elnöke beszél egy deggendorfi városi gyűlésen 2021. október 9-én  (forrás: ARMIN WEIGEL / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
irmag2
2023. augusztus 10. 15:15
Igen, itt van az Alexander (de soros) ragtime, imádom ezt a zenét!
5m007h 0p3ra70r
2023. augusztus 09. 23:21
>>> II.baljoska61 2023. augusztus 09. 17:36 Sírnak-rínak a fidióta agyhalottak...😂<<< =Politico 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
kuzmics
2023. augusztus 09. 19:24
A Politico altat. Ja, előretörés, mint Spanyolországban.
Hangillat
2023. augusztus 09. 19:23
Elmebeteg-osztályú, nem osztályon lévő él-életlenek hasítanának jövőre is a szivárványos kényszer- utópia kapu felé? Kisember százmilliók akarhatják-e ezt? Az EU csillagos kör négyszögesítése után EU- gömb kockásítása?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!