Nem biztos, hogy Donald Tusk lenne egy ellenzéki győzelem után a lengyel kormányfő

2023. augusztus 28. 13:10

Sajtóhírek szerint egyáltalán nem biztos, hogy Donald Tusk volt miniszterelnök vezetné kormányfőként Lengyelországot, ha az ellenzék megnyeri a szeptemberi választásokat.

2023. augusztus 28. 13:10
null

A volt köztársasági elnök, Bronisław Komorowski szerint az esetleges koalíciós tárgyalások során egészen más végeredmény várható, mint amit első körben hinnének a választók. „Tuskkal évek óta ismerjük egymást, nagyon rugalmas ember. Ha úgy dönt, hogy a személye gondot okoz, akkor másik jelöltet fog keresni” – mondta Komorowski a Super Expressnek adott interjújában.

A Baloldal egyik politikusa, Anna Maria Żukowska sem véli azt, hogy a Polgári Platform és a Harmadik Út esetleges közös kormányzása azt jelenti, hogy Tusk visszatér a miniszterelnöki székbe. „Erről majd a tárgyalópartnerek döntenek. Nem tudom, hogy például a Harmadik Út nem szab-e más feltételt” – érvelt a politikus. Az Együtt (Razem) képviselői

már jelezték is, hogy ellenzéki győzelem esetén nem is egyeznek bele Donald Tusk miniszterelnöki pozíciójába.

Egy név nélkül nyilatkozó, a Polgári Platform színeiben politizáló politikus viszont azt mondta a Super Express lapnak, hogy Donald Tuskra nem jellemző az, hogy csak úgy „könnyedén” átadja valakinek a hatalmat. A névtelen forrás szerint ez a mostani választás az utolsó lehetőség Tusk politikai karrierje számára.

Így áll a pártok versengése

Eközben a United Surveys közvélemény-kutató cég felmérést készített a politikai pártok támogatottságáról. A múlt hét közepén közzétett kutatás szerint a legnépszerűbb párt továbbra is a Jog és Igazságosság (Prawo i Sprawiedliwość), amelynek népszerűsége 34,5 százalék. 

A felmérésből azonban az is kiderült, hogy a mostani felmérés alapján 

 

a Jog és Igazságosság kormánypárt és a Konföderáció (Konfederacja) esetleges koalíciója nem szerezne többséget a Szejmben,

 

 ugyanis a Konföderáció támogatottsága 7,5 százalékra csökkent (negyedik hely). Ez az érték pedig jóval alacsonyabb a korábban mért adatoknál, hónapok óta most először esett tíz százalék alá a párt népszerűsége.

A felmérés szerint a második legnépszerűbb párt a Polgári Koalíció (Koalicja Obywatelska), a válaszadók 31,2 százaléka szavazna az ellenzéki pártra. A közvélemény-kutatás szerint az elmúlt hónapban a Polgári Koalíció csaknem kétszer annyi támogatóra tett szert, mint a kormánypárt. A legnagyobb ellenzéki párt támogatottsága ugyanis egy hónapon belül 3,1 százalékponttal nőtt. 

A képzeletbeli dobogó utolsó helyén a Harmadik Út (Trzecia Droga) állt, annak ellenére, hogy támogatottsága 1,6 százalékponttal csökkent. Bejutna a Szejmbe még a Baloldal (Lewica) is, amely hét százalékot szerezne.

 

Nyitóképen: Donald Tusk a jelenlegi lengyel kormányfő, Mateusz Morawiecki mögött (Fotó: JANEK SKARZYNSKI / AFP)

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2023. augusztus 28. 14:20
Tusk+rugalmas" ember, azaz Weber gumi!
Bastyaelvtars
2023. augusztus 28. 14:20
Mennyivel kiegyenlitettebbek a lengyelorszagi politikai viszonyok... Ezuttal valodi esely van elzavarni a jobboldoldallt, szurkolok Tuskéknak. Bar ez a jobboldal az orban rezsimhez kepest maga a megtestesült demokracia es europaisag, az is biztos.
Dixtroy
2023. augusztus 28. 14:09
Donát tucskó az amcsik bábja, nem nézem ki lengyel testvéreinkből, hogy ezt felfogják.
remi
2023. augusztus 28. 13:41
Ez csak elterelés. Dónaldtuskó a legtöbb szempontból analóg a gyurcsótánnyal, legalább annyira csapnivaló miniszterelnök volt és sok egyéb párhuzam is van, emiatt megy a terelés most, egy ennyire nagy elutasítottságú pofával nehéz lesz nyerni, meg ha sikerül is nem lesz egyszerű összehozni egy legalább 6 hónapig működőképes koituszt. Sajnos nem bízok hozzá, hogy a PiS tudna nyerni, a lengyel sajtó 90-95%-a dónaldtuskót tolja, pénz korlátlanul van, még shorthos gheorgh is vett 30 mio ajróért lengyel sajtót magának, ergo dónaldtuskó úgymond ki van kövezve. Persze itthon is ki volt kövezve a vásárhelyi műanyag nyári mikulás elmebeteg mögé bújó gyurcsótányinak, csak aztán az lett belőle ami. Igaz itthon korántsincs 95%-osan elbillent sajtó mint a lengyeleknél. Majd ősszel meglátjuk. Addig még sok minden történhet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!