Nem bírnak magukkal a román nacionalisták, megint balhé készül Úzvölgyében

2023. augusztus 25. 12:05

„Ha csak hozzáértek a keresztjeinkhez…” – magyarokat fenyegető videóban jelentkezett be a temetőgyalázó neofasiszta dákvezér a szombati magyar megemlékezésre.

2023. augusztus 25. 12:05
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Fickósan felcsapott gallérú piképólóban uszította híveit az úzvölgyi osztrák-magyar katonai temetőben megemlékező magyarok ellen Mihai Tirnoveanu, a Nemzet Útja (Calea Neamului) egyesület elnöke Facebookon publikált, csaknem ezer ember által megosztott videójában.

A videóban azt állítja: a Hargita Megyei Tanács kisbuszokkal és autókkal utaztat „több ezer magyart” a (román terminológia szerint) nemzetközi temetőbe, akik a román hadsereggel szemben ellenséges, első világháborús katonáikról fognak megemlékezni;

ezért felszólítja többek között a Hargita megyei csendőrséget, hogy akadályozzon meg minden kísérletet, ami a Calea Neamului által emelt 150 kereszt eltávolítását célozná.

A dolog szépséghibája, hogy – mint korábban számtalan fórumon elhangzott – a temetőben nem nyugszanak román katonák, a kereszteket a szervezet illegálisan állította, azt hosszas pereskedés után, törvényi erővel bontották el, majd a szervezet ismét illegálisan állította fel.

Azonban Tirnoveanu itt nem állt meg, közölte, hogy

azt sem nézhetik tétlenül, ha valaki csak hozzáér (szó szerint: „megbotlik”) a keresztekben,

ezért felszólította a szomszédos román Dormánfalva és más településeken élő „testvéreit”, hogy vonuljanak tömegesen a magyarok megemlékezésére, egyúttal

felhívja minden magyar vezető és minden magyar résztvevő figyelmét arra, hogy »minden rossz lépésüknek következményei lesznek«”.

Emellett bejelentette, hogy

  • tiltakozást szerveznek a sepsiszentgyörgyi városháza és a Hargita Megye Tanácsa előtt az ország minden részéből érkező románokkal,

illetve

  • jogi eljárást is készek indítani „az illegálisan felállított 600 magyar jelvényű kereszt ellen”.

A videó végén egy kis pátosz a földben nyugvó, „országot teremtő román hősökről”, meg arról, hogy ők bizony nem hátrálnak meg,

mi vagyunk azok a románok, akik Istennel a románok győzelméért megyünk előre!”

Természetesen arra vigyázott, hogy mindenkit csak diszkrét, provokációmentes jelenlétre biztasson – így a felelősség sem húzható rá, ha megint sírgyalázásba torkollik a felvonulásuk. A közelmúltbeli fejleményekről, a bizarr román keresztszentelős, minden törvény fölött tort ülő nacionalista dzsemboriról és a magyar passzivitásról korábban írtunk összefoglaló cikket:

Ezt is ajánljuk a témában

A terület egyébként Csíkszentmártonhoz tartozik, elméletileg csak úgy nem sétálhat be ezer román megzavarni egy eseményt. Birtalan Sándor szentmártoni polgármester csendes, szentmisével és imával egybekötött megemlékezésre készül, ahogy az elmúlt évtizedekben szokás volt. A rendőrség, csendőrség jelenlétére is számít, ahogy az MTI-nek elmondta (hozzátehetjük: az is kérdés, hogy milyen védelmet várhat a magyar közösség attól a csendőrparancsnoktól, aki felvételek tanúsága szerint szó szerint puszipajtása Tirnoveanunak).

Ahogy azt is, reméli, hogy Tirnoveanuék „az ésszerűség elve alapján élnek”, és majd nem fogják megzavarni a magyarok megemlékezését, ha a magyarok se zavarták az övéket…

Telefonon kerestük mi is Birtalant annak kapcsán, hogy a passzív reménykedés mellett terveznek-e bármilyen intézkedést – akár csak kamerával rögzíteni az eseményeket, hogy legalább a magyar oldal kezében is legyen bizonyíték, ha kell –, de egyelőre nem sikerült elérnünk.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke pedig közleményben szólította fel minél nagyobb számban részvételre a magyarokat.

Pászkán Zsolt erdélyi politológus korábban a magyar passzivitás kapcsán arról beszélt: „Ha a közösség azt látja, hogy még a saját vezetői is, akiket azért fizetnek, hogy kiálljanak a közösségért vész esetén, fülüket-farkukat behúzzák, aztán valami kerítés mellől sírós hangon bejelentkeznek, hogy megint mit csináltak velünk a románok, de nem baj, azért maradt itt egy sarok, ahol a székely himnuszt énekelgethetjük, amikor nem hallják – ugyan miért vinné vásárra a saját bőrét?”

Nyitókép: képkivágás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
seneca6
2023. augusztus 25. 21:07
Román az nem ember, még a félállat szlávoknál is primitívebb. Valahol egy jól fejlett akácfa értelmi képességeivel rendelkeznek a szőröstalpúak. Na, ezek a tények. Világbéke!
Pragmatikus
2023. augusztus 25. 17:09
Elnézve a fazont, nem sok értelem szorult az agyába. Kb. az a típus szerintem, akire bármilyen melót rábíznak masszívan elb.ssza. Ennek ellenére kéne adni neki valamilyen munkát, mert a jelek szerint nagyon ráér. Ha mást nem, valami talicskát tologatni egy kőműves mellett. Primitív barom. Amúgy meg uniós ballib k.csögök. Hogy is vagyunk azzal a jogállamisággal ? Amibe ugye simán belefér a benes dekrétum pl.
grenki-2
2023. augusztus 25. 15:58
Rohadjon meg a kurvaanyád is te tolvaj patkány! Vesszen a trianoni ALJASSÁG!
jooeee
2023. augusztus 25. 15:45
Semmi gond, a románok keresztjei alatt legtöbb esetben disznó- és marhacsontok vannak. Ezek vannak ennyire idióták, hogy a marhákat koszorúzzák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!