Nagyágyúk csatlakoznak, erősödik a BRICS: a világpolitikát befolyásoló bejelentés történt

2023. augusztus 24. 11:08

Erősödik a globális dél.

2023. augusztus 24. 11:08
Brics,Countries,Flags,Waving,In,The,Wind.,3d,Illustration

A világ egyik legnagyobb kőolajexportőre, Szaúd-Arábia, valamint az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Irán, Etiópia és Argentína is meghívást kapott a BRICS-csoportba, jelentette be Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök csütörtökön a gazdasági csoport csúcstalálkozóján. A Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika által életre hívott közösséghez az új tagok 2024. január első napján csatlakozhat – tudatta a CNN. 

Bár Brazília erőteljes lobbit folytatott több más latin-amerikai állam, így például Bolívia felvétele mellett, erre egyelőre nem kerül sor, a szervezet súlypontja Ázsia felé tolódik el. 

Ezt is ajánljuk a témában

Miért nem érti a Nyugat a globális délt?

Reneszánszukat élik napjainban a kevésbé fejlett államok csoportosulásai. India, Kína és Oroszország inkább elkötelezett ezekkel a nemzetekkel szemben, mint a Nyugat. Oroszország befolyása még a hidegháborúból maradt meg. Kína és India pedig a globális dél vezetőinek, egyúttal tagjainak tekinti magát. Az Egyesült Államok viszont kevésbé aktív diplomáciát folytat a viszonylag fejletlen, de annál fontosabb országok irányába, hacsak nem létfontosságú érdekek forognak kockán.

 

Nyitókép: Shutterstock

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
letsgobrandon-2
2023. augusztus 24. 12:39
szankciózzák a dollárt... HAHAHAHAHA
Genusnextgen
2023. augusztus 24. 12:06
BRICS az új ellenpólus. Fura, hogy NATO és EU tagországok egyes elemei érdekeltek a sikereikben....
lauderstenonis-2
2023. augusztus 24. 11:37
Egyébként vicces ez a pörgés a BRICS körül. Az egész szervezet csak egy fejlesztési bank, ami hiteleket nyújt a tagállamok beruházásaihoz. Plusz van egy székhelye Kínában (feltehetően rommá poloskázva) és évente egyszer összeülnek a tagállamok vezetői (kivéve most, mert Putyin ellen körözés van érvényben). De majd Etiópia csatlakozás megrengeti a dollár egyeduralmát :))))
drogqueen
2023. augusztus 24. 11:33
Ezekkel nem erősödik, hanem gyengül...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!