Lengyel miniszterelnök: „Betelt a pohár!”

2023. augusztus 08. 12:21

Mateusz Morawiecki szerint Manfred Weber néppárti EP-frakcióvezető beleavatkozik a lengyel választásokba.

2023. augusztus 08. 12:21

Az őszi lengyel parlamenti választásokba történő beavatkozásként értelmezi Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának vezetője a „jogállamellenes” lengyel kormánypárt „legyőzéséről” beszélt.

„Betelt a pohár!” – fakadt ki Morawiecki kedden az X-en (volt Twitter). Kijelentette: a demokratikusan megválasztott parlament többséget képviselő kormány miniszterelnökeként nem engedi meg, hogy valaki „ilyen súlyosan becsmérelje a lengyel nép választását”. A lengyel kormányfő felidézte: Manfred Weber „azon EP-frakció német vezetőjeként”, amelyhez a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) tartozik, a legyőzendő pártok közé sorolta vasárnap a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosságot (PiS). 

„Ellenségnek nevezett bennünket, ez már nem az első ilyen kijelentés. Elég ebből!” 

– fogalmazott Morawiecki.

Ezzel arra utalt, hogy Weber a ZDF német televízióban kijelentette: minden pártnak el kell fogadnia a jogállamiság elvét, és amelyik ezt nem teszi, „mint például a német AfD, a francia Le Pen (vezette) vagy a PiS Lengyelországban, az az ellenségünk, és le fogjuk győzni”. Morawiecki ezért október 2-ára tévévitára invitálta Webert. „A demokratikus szabályok megsértésével vádol bennünket? Tessék ezt tévévitában lengyelek millióinak szemébe mondani!” – írta. Hozzátette: a következő napokban kész megbeszélni egy ilyen ütközet részleteit.

„Ha a németek elismerik, hogy bele akarnak avatkozni a lengyelországi választásokba, akkor álljanak ki nyílt sisakkal!” 

– tette hozzá. Felszólította az EPP frakcióvezetőjét, hogy ezúttal ne vegye igénybe Donald Tusk segítségét. A PO az EPP tagja az Európai Parlamentben, a párt élén Donald Tusk volt lengyel kormányfő, az Európai Tanács és az EPP volt elnöke áll. A PO elnöke október 1-jére Varsóba ellenzéki tüntetést jelentett be.

Weber már júniusban is kijelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német napilapnak: frakciója „a radikálisokat kizáró irányvonal” mellett áll ki, és ennek jegyében "tűzfalat épít" a PiS-szel szemben. „Az egyetlen erő vagyunk, amely leválthatja a PiS-t Lengyelországban, és visszavezetheti az országot Európába” – mondta. A lengyel kormányszóvivő akkor szintén a közeledő lengyel parlamenti választások befolyásolásával vádolta meg a német politikust.

Nyitókép: Mateusz Morawiecki Facebook-oldala

 

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Batman007
2023. augusztus 09. 10:22
Ezt a tele pohár taknyot Morawieckinek kell meginni, mivel az öreg Kaczynski lelépett.
Reszelő Aladár
2023. augusztus 09. 09:40
Na most aztán meglepődtam. Méghogy a külföld bele akar szólni a lengyel választásokba? Nomármost: - olyat csak a ruszkik szoktak és tilos - mások csak lobbiznak guruló dollárokkal és azzal nincs baj - a nyugati demokráciafelfogás az, hogy mindegy kit választanak az emberek, amíg a preferált kormány áll fel - bizonyos pártok/személyek ab ovo tiltólistások, ha ők kerülnének a hatalomba, akkor másnaptól előkerül a jogállami bunksbot - tiszta választás az, ahol az emberek megválasztják a nyugat által preferált erőket - ha az emberek a nyugat számára nem megfelelően (=rosszul) döntenek, azért a kormány mellett a népet is kell büntetni
jobtvojumaty
2023. augusztus 08. 22:58
És? Mit tudsz csinálni? Bolhafing vagy a bolhafing EU politikai térképén. Csakúgy mint mi. Se nektek nem delláznak a nyomorékok, se nekünk. De csak nyald ki az ukránok valagát, akkor a jenkik majd adnak alamizsnát. Ja nem.
Házam Hazája
2023. augusztus 08. 22:50
Tantusz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!