Spanyolország
ÉLŐ
Anglia

Kárpátaljáról bírálják az új ukrán kisebbségi törvény tervezetet: sérti az alapvető emberi jogokat is

2023. augusztus 11. 19:14

A két legjelentősebb ukrajnai magyar érdekvédelmi szervezet közös nyilatkozatban bírálta a módosítást.

2023. augusztus 11. 19:14

Közös nyilatkozatban bírálta a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) az Ukrajna nemzeti közösségeiről szóló törvénymódosító javaslatot, amelynek a napokban megtartották a társadalmi vitáját.

A két legjelentősebb ukrajnai magyar érdekvédelmi szervezet közös nyilatkozata leszögezi, hogy „a Velencei Bizottság és az Európa Tanács Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája Szakértői Bizottsága által megfogalmazott ajánlásokkal összhangban támogatják A nemzeti kisebbségekről (közösségekről) Ukrajnában című törvény érdemi megváltoztatására, a kisebbségek jogainak bővítésére irányuló törekvéseket”.   

Ugyanakkor nem tartják korrektnek azt, hogy a módosítási javaslatokat csak közvetlenül a megbeszélés előtt kapták meg, „ami lehetetlenné teszi annak mélyreható jogi elemzését, illetve érdemi módosító javaslatok kidolgozását és megküldését”.

A közös nyilatkozat rámutat, hogy a magyar szervezetek az új kisebbségi törvény parlamenti vitája előtti időszakban számos „építő jellegű” javaslatot fogalmaztak meg, de ezek közül „egyetlen egy sem került be a módosító indítványba”. „A törvénymódosító indítvány nagy része pusztán deklaratív jellegű szövegkiegészítéseket tartalmaz” – áll a nyilatkozatban, amely szerint ezek egyúttal az „önkényes értelmezést” is lehetővé teszik.

A módosító indítvány elfogadása esetén a törvény 1. cikkéből törlésre kerülhet a nemzeti kisebbségek meghatározásának egyik fontos ismérve, vagyis, hogy azok képviselői „hagyományosan Ukrajna területén, annak nemzetközileg elismert államhatárai között élnek”. Ebből kifolyólag Ukrajna valamennyi állampolgára, aki nem etnikai ukrán (vagy az őshonos népek tagja), a nemzeti kisebbségek kategóriájába fog tartozni – áll a KMKSZ és az UMDSZ MTI-hez eljuttatott közleményében.

 

A kárpátaljai magyarság mérvadó érdekvédelmi szervezetei szerint „a tervezet több passzusa diszkriminatív, illetve sérti az alapvető emberi jogokat is”,

 

 ezért javasolják azok átdolgozását és/vagy törlését. „Egészében véve a módosítási javaslat nem állítja vissza a kisebbségek Ukrajna alkotmánya által garantált jogainak összességét, mi több, nem szolgálja érdemben a korábban meglévő kisebbségi jogok visszaállítását sem” – zárul a KMKSZ és az UMDSZ közös nyilatkozata.

Az ukrán parlament nemzeti kisebbségi kérdésekben illetékes szakbizottsága augusztus 8-án megtartotta a törvénymódosítás társadalmi vitáját, amelyről két nappal később jelent meg közlemény a Verhovna Rada hivatalos weboldalán. Az Ukrajna nemzeti közösségeiről szóló törvénytervezetet 2022. december 13-án fogadta el az ukrán parlament.

(MTI)

Nyitókép: AFP

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Welszibard
2023. augusztus 12. 11:24
Sandor Fedirnek (így, ékezet nélkül) és Baloga uraknak bezzeg nem tűnt fel, hogy diszkriminatív továbbra is az ukrán nemzetiségi politika. Nem is ismerik az "őshonos" nemzetiség fogalmát, ami 1000 évet jelen. A valódi megoldás a teljes nyelvi és kulturális autonómia és önigazgatás felállítása. És persze a Balogáék által meggyalázott munkácsi vár magyar emlékművének helyreállítása.
Reszelő Aladár
2023. augusztus 12. 09:06
Én már lassan azzal is elégedett lennék, ha a magyar nyelvű oktatásra ugyanazok a szabályok vonatkoznának, mint a nem Uniós angolra.
Héja
2023. augusztus 12. 07:55
Emberi? Jogok? Ukrajna? Ezeken már nevetni sincs kedvem.
Lord Vader
2023. augusztus 12. 07:35
Mázli, hogy a magyar kormány állami támogatást nyújt az ukrán gyerekeknek, hogy Magyarország területén, ukrán nyelven folytathassák tanulmányaikat, valamint ukrán menekülteket segít a megélhetészet, ingyen...mindeközben a saját fajtánkat igyekeznek ellehetetleníteni és kiirtani. Hányingerem van a kormány inkompetenciájától. Szemet szemért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!